plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2017 14:00:32

Kožešinové farmy skončí v lednu 2019

Kožešinové farmy skončí v lednu 2019

V Česku funguje devět kožešinových farem, které chovají kolem dvaceti tisíc zvířat.

 „ Místo, aby se došláplo na ty, kteří nedodržují normy pro chov kožešinových zvířat  na farmách, ruší se celé odvětví. A byznys se přesune do zahraničí. Třeba do Polska či Dánska. A tam chovají v klecích milióny zvířat. “ To jsou moje připomínky k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zakazuje "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Týká se pouze  lišek a norků, nikoli například králíků nebo nutrií. Norma přiznává provozovatelům farem nárok na kompenzace od státu za rušené chovy.

 V Česku funguje devět kožešinových farem, které chovají kolem dvaceti tisíc zvířat. Jejich kožešina se využívá v módním průmyslu a jejich maso při výrobě krmiv pro domácí zvířata. Stát má na kompenzacích vyplatit asi 50 miliónů Kč. Novelu zákona jsem podpořil.

 Zákaz chovu lišek a norků vyvolával emoce  ochránců zvířat a stranou nezůstali ani někteří politici Třeba ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se na Facebooku opřel do Andreje Babiše. Vyčetl mu, že na jednu stranu chce zakázat kožešinové farmy, přitom se však jeho manželka Monika fotí v kožichu za milion. Babiš totiž uvedl, že zvířata chovaná na kožešiny živoří v drátěných klecích a že se bude snažit prosadit zákon na zákaz takových farem. A potom  Zaorálkovi vzkázal, ať se o jeho ženu nestará…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama