ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2011 10:27:11

Kontroly čerpacích stanic dopadly dvakrát lépe než vloni

Kontroly čerpacích stanic dopadly dvakrát lépe než vloni

Zveřejnění výsledků kontrol čerpaček pomohlo, paliva jsou kvalitnější.

Rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka zveřejňovat čerpací stanice, u kterých Česká obchodní inspekce našla nekvalitní palivo, spolu s jejich přísnější kontrolou pomohly významně zlepšit kvalitu pohonných hmot prodávaných v České republice. Vyplývá to z průběžných výsledků České obchodní inspekce (ČOI) – ta při svých kontrolách od ledna do června letošního roku zjistila na českých čerpačkách 5,7 % nekvalitní nafty a jen 1,7 % nekvalitního benzinu. V loňském roce to bylo za stejné období 9,9 % nejakostních naft a 5,5 % benzinů.

"Díky novému způsobu dohledu nad kvalitou pohonných hmot, který jsme od letošního roku zavedli, jsou zatím výsledky kontrol téměř dvakrát lepší oproti stejnému období vloni," upozorňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Ukazuje se, že mnou prosazené změny skutečně chrání jak motoristy, tak poctivé prodejce."

Za prvních šest měsíců letošního roku zatím Česká obchodní inspekce zkontrolovala 989 vzorků benzinů a motorové nafty, do normy se jich nevešlo 37. Vloni ČOI za stejné období zkontrolovala 810 vzorků a problémy našla u 64 z nich. "Markantní zlepšení je hlavně v kvalitě benzínů – ze 481 kontrolovaných vzorků jich nevyhovělo jenom osm. V praxi to znamená, že na problematický benzin ČOI narazila jen u jedné z 60 zkontrolovaných benzinek," dodává ministr Kocourek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu mimo to právě dokončilo Pravidelné hlášení České republiky Evropské komisi o sledování jakosti pohonných hmot prodávaných v roce 2010. Z něj vyplývá, že se vloni kvalita paliv ve srovnání s rokem 2009 dál mírně zhoršila a zlom přineslo právě až zavedení nových opatření na začátku letošního roku. Vloni za celý rok nevyhovělo 9,6 procenta vzorků motorové nafty a 5,6 procenta benzínů. Zpráva nicméně konstatuje, že velká většina loňských závadných vzorků se od normy odchýlila jen mírně a nehrozila tedy poškozením motoru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama