Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2011 17:28:32

Dohodu o předčasných důchodech vítám, reformu ale asi nepodpoříme

Dohodu o předčasných důchodech vítám, reformu ale asi nepodpoříme

Vyjádření k dohodě tripartity o předčasných odchodech do důchodu zaměstnanců rizikových povoláních.

Vítám expertní shodu na půdě tripartity, která v rámci budoucího důchodového systému posvětila předčasné odchody do důchodu pro zaměstnance ve vysoce namáhavých a rizikových povoláních. Jedná se o programový požadavek sociální demokracie a na jeho absenci v připravované důchodové reformě dlouhodobě upozorňujeme. Neumíme si totiž - na rozdíl od ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka - představit, že by například horníci či slévači chodili do zaměstnání ještě v 70-ti letech.

 Výsledek jednání expertů tripartity považuji za nesporný úspěch sociálních partnerů, který je v souladu s naší představou nezbytných změn ve vládním návrhu důchodové reformy. I nadále však budeme bedlivě sledovat další případné změny a budeme se při konečném hlasování v Poslanecké sněmovně i Senátu rozhodovat na základě konečné podoby reformy.

 Obávám se však, že vzhledem k daleko závažnějším rozporům v zásadních otázkách provedení důchodové reformy, kdy bude například vyvedením finančních prostředků značně oslaben současný průběžný pilíř důchodového systému, nebudeme moci celkový reformní návrh Nečasovy vlády v parlamentu podpořit. Doposud totiž mezi sociální demokracií a vládou nepanuje shoda v klíčových otázkách.

 Připomínám, že to je důsledek arogantního chování vládních představitelů, kteří navzdory svým veřejným prohlášením naprosto ignorují diskusi s politickou opozicí. Je proto naším legitimním právem, abychom se v případě, že budeme po příštích volbách hlavní vládní stranou, zasadili o nápravu nespravedlivých kroků pravicové vlády Petra Nečase, Miroslava Kalouska a Víta Bárty.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama