Ing. Zuzana Baudyšová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2017 16:43:00

Kdo kontroluje, zda systém není zneužíván?

Kdo kontroluje, zda systém není zneužíván?

Projev na 9. schůzi Senátu dne 17. srpna 2017 k zákonu o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

 Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, předkladateli, vážené senátorky, senátoři.

Já jsem velmi ráda, že jsem se dočkala změny, kterou dneska skupina poslanců předložila. Je z mého pohledu velice důležitá a řešíme vlastně chyby, které se staly určitou redukcí státního rozpočtu v roce 2010 – 2012. Přiznávám se, že pro mě je nejaktuálnější a velice důležitá skupina dětí, které jsou těžce nemocné. Většinou jsou to handicapy, nejsou schopny se samy pohybovat. Překvapilo mě číslo, o kterém hovořil pan poslanec, že vlastně v České republice je jeden milion postižených osob. Což skutečně je myslím si docela číslo alarmující.

U dětí, které jsou těžce postižené, bohužel též se navyšují počty handicapovaných dětí. Tady bych měla jednu takovou poznámku – a určitě mě pan poslanec zpřesní, že vlastně teď dáváme do jednoho hrnce jak dospělé, tak děti. Myslím si, že děti by měly mít trochu jiná kritéria pro poskytnutí příspěvku. Mám na mysli konkrétně matky samoživitelky, které celodenně pečují o těžce postižené děti. A, věřte, není to jenom o jedno dítě, ale často jsou to dvojčata. A tyto ženy vůbec jsou mimo mísu, jaké mají možnosti, kde mohou žádat, jak se mají chovat. Takže to je skupina, která je cílová pro nadaci Naše dítě, kde vlastně už poctivě 25 let pomáháme. Každý měsíc přerozdělujeme přes milion korun ve prospěch této skupiny.

Já bych si dovolila jenom pár dotazů a připomínek ze své praxe. První je, kdo kontroluje vlastně, zda systém není zneužíván? Mám konkrétně na mysli bohužel případ, který jsme řešili. Matka handicapovaného dítěte požádala o auto, pak změnila bydliště a na dalším úřadu práce opět požádala o auto. Mezitím to staré snad prodala, či co. Když jsem volala na úřad práce, tak mi bylo řečeno, že úřad práce není kontrolním orgánem, že to není jeho povinnost, ať se obrátím na někoho jiného. Čili ten dotaz je, kdo je vlastně kompetentní za kontrolu, aby nebyl systém zneužíván?

Jinak ještě mám na pana poslance jeden dotaz, co se týká schodišťových plošin. Kde vlastně by majitel objektu neměl právo se vyjádřit ke stavbě, nebo k vybudování schodišťové plošiny. Tak to mi přijde trochu tvrdé, protože pokud je to vlastní nemovitost, tak snad máme právo, abychom se mohli vyjádřit k zásadní změně vzhledu budovy a i užití budovy, kde tedy bydlí majitel.

Jinak děkuji za iniciativu poslanců a rozhodně ji podpořím. Myslím si, že bylo načase, aby se začaly trochu věci měnit. A určitě handicapovaní – a v mém případě těžce handicapované děti, které jsou vlastně závislé na rozhodování dospělých, a často matky jsou v takovém stavu, že vlastně celý den pečují, a ani nevědí, jaká práva a jaké možnosti mají. Čili díky a rozhodně jsem pro přijetí senátního tisku.

Děkuji za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama