Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2011 14:25:00

Další pokles výdajů na obranu může být pro armádu kritický

Další pokles výdajů na obranu může být pro armádu kritický

Strmé snižování výdajů na provoz armády sledují se znepokojením už i naši zahraniční partneři.

Dopis generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmusssena, který se podle informací Mladé fronty Dnes obrátil na ministerského předsedu Petra Nečase, je důkazem, že strmé snižování výdajů na provoz armády s velkým znepokojením sledují i naši zahraniční partneři. Sociální demokracie přitom dlouhodobě upozorňuje na neuspokojivou situaci v rozpočtu ministerstva obrany a Rasmussenův dopis je toho jen důkazem.

 Současnou situaci v resortu obrany osobně považuji za velmi závažnou, neboť už v tuto chvíli výrazně zaostáváme za plněním našich závazků, které jsme na sebe vzali při vstupu do NATO. Vojenský rozpočet ČR je hluboko pod doporučenou hranicí 2% HDP. V letošním roce se tento ukazatel pohybuje okolo 1,15% HDP a rozpočtový výhled na rok 2012 je ještě horší. České ozbrojené síly se tak rychle mohou dostat do podobné situace, ve které se dnes nachází slovenská armáda, která drtivou většinu výdajů vydá pouze na platy vojáků a další mandatorní výdaje. To znamená, že na rozvoj a modernizaci armády jim nezbývá prakticky nic.

Pokud by se tento scénář naplnil i v případě České republiky, hrozí masivní odchody zkušených profesionálů, které ve svém důsledku mohou znamenat nenávratnou ztrátu schopností, klíčových pro fungování ozbrojených sil. Odborníci rovněž upozorňují, že takto podfinancovaná armáda nebude schopna plnit ani zadání, která jsou zformulována v tzv. Bílé knize, a ČR bude muset přehodnotit své politicko-vojenské ambice.

 Vyzývám premiéra Nečase, ministra obrany Vondru i ministra financí Kalouska, aby v této závažné problematice hledali schůdné východisko. Na příkladu české armády se totiž jasně ukazuje nereálnost politiky pouhých „tupých účetních škrtů".

 Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama