Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2017 14:48:00

Premiér Sobotka je na oficiální návštěvě Irácké republiky

Premiér Sobotka je na oficiální návštěvě Irácké republiky

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka je ve dnech 26.–27. srpna 2017 na oficiální návštěvě Irácké republiky. V rámci cesty se setkal s předsedou vlády Hajdarem Abádím.

 Hlavními tématy jednání bylo zapojení ČR do koalice proti Islámskému státu, bezpečnostní spolupráce obou zemí a rovněž účast českých firem na počínající rekonstrukci země.

Premiér Bohuslav Sobotka na začátku jednání s iráckým premiérem vyzdvihnul vysokou úroveň česko-iráckých vztahů, které byly navázány už v roce 1933, tj. rok poté, co Irák získal svou nezávislost.

Ocenil také odvahu iráckých občanů, kteří denně nasazují životy v boji proti teroristickým skupinám. Předsedové vlád během jednání hovořili o vzájemné spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti, kdy ČR je od roku 2014 spolu s dalšími 61 zeměmi členem Globální koalice proti ISIL. Cílem koalice je likvidace ozbrojenců tzv. Islámského státu v Iráku a Sýrii.

Dalším tématem setkání byla možnost zapojení českých firem do rekonstrukce Iráku včetně posílení vnitřní bezpečnosti země, obnovy a modernizace hospodářství, infrastruktury a také spolupráce v sektoru v energetiky s důrazem na obnovu ropného průmyslu. Premiér Sobotka dnes předal iráckému předsedovi vlády dopis s možnostmi a nabídkou portfolia, jak a kde se mohou české firmy v rámci rekonstrukce Iráku zapojit.

Premiéři se zabývali také bezpečnostní situací v zemi a v regionu Blízkého východu. V současnosti působí v Iráku v rámci Globální koalice proti ISIL Letecký poradní tým Armády ČR. Hlavním úkolem 35 českých vojáků na letecké základně Balad je poradní a monitorovací činnost při operačním výcviku pozemního a létajícího personálu iráckých vzdušných sil na letounech L-159 ALCA. Od dubna tohoto roku působí na základně Camp Dublin v Bagdádu v rámci mnohonárodní koaliční mise také pětičlenný tým policejních odborníků, který se zabývá výcvikem policejních rekrutů. V období od prosince 2016 do května 2017 bylo do Iráku vysláno také 17 příslušníků polního chirurgického týmu Armády ČR, jenž působil na základně Ajn al-Asad v západním Iráku.

Česká republika je zapojena do počínající fáze rekonstrukce Iráku. Rozvojová a humanitární podpora Iráku ze strany ČR dosáhla v letech 2012-2016 částky 94 milionů korun. A jen v roce 2017 bude tato podpora činit zhruba 65,5 milionu korun. ČR nad rámec obecných darů mezinárodním humanitárním organizacím poskytla v únoru 2017 z rozpočtu zahraniční rozvojové spolupráce dar ve výši 5 milionů korun na okamžitou stabilizaci a obnovu osvobozených území Iráku.

Česko-irácké obchodní vztahy se opírají o dlouholetou tradici. Jednou z perspektivních oblastí česko-irácké spolupráce je petrochemický průmysl. Jedním z největších úspěchů českých společností v iráckém petrochemickém průmyslu bylo v roce 2015 uzavření kontraktu na rozšíření rafinerie v Basře na jihozápadě Iráku.

Český vývoz do Iráku dosáhl v roce 2016 127 mil. USD. Na iráckém trhu dlouhodobě působí celá řada českých společností. Jednou z těchto společností je firma AERO Vodochody AEROSPACE, jež v minulosti mimo jiné uzavřela kontrakt s Ministerstvem obrany Iráku na dodávku 12 letounů L-159.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama