RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.

  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2017 18:30:00

Proběhla odborná diskuse o opatřeních ke snížení dopadů sucha na jižní Moravě

Proběhla odborná diskuse o opatřeních ke snížení dopadů sucha na jižní Moravě

Dnes proběhlo na půdě Jihomoravského kraje celodenní odborné diskusní fórum na téma Snižování dopadů sucha na Jižní Moravu.

Za účasti zástupců Ministerstva zemědělství a životního prostředí, Státního zemědělského a intervenčního fondu, zemědělců, Lesů České republiky, Mendelu, Státního pozemkového úřadu, Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd, Českého hydrometeorologického ústavu, Výzkumného ústavu vodohospodářského, Povodí Moravy, Státního fondu životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny a Jihomoravského kraje probíhala diskuze nad řadou témat, která souvisí se suchem a se stavem podzemních a povrchových vod v Jihomoravském kraji.

Zejména bylo diskutováno hospodaření s vodou na zemědělských (424 tis. ha) a lesních půdách (202 tis. ha), které zaujímají celkem 78 % plochy Jihomoravského kraje. Jedná se tak o jedno z hlavních témat pro zadržování vody v krajině Jihomoravského kraje. Hovořilo se také o vodní a vzdušné erozi, o degradaci zemědělských půd, o způsobu kontroly zemědělců, byly diskutovány způsoby hospodaření na zemědělské půdě a v lese, organizaci zemědělské krajiny, využívání moderních technologií, i o možnostech pomoci státu a kraje.

Zástupci Povodí Moravy představili bilance vod v Jihomoravském kraji i se zdroji, které jsou mimo území našeho kraje, ale kraj zásobují vodou. Z bilance vyplývá, že jedině díky skvělé práci při manipulaci na vodních dílech se daří v Jihomoravském kraji zajišťovat minimální průtoky v tocích. Dlouhá diskuse byla také o závlahách na jižní Moravě a jejich přínosu ke snížení následků sucha, či o pozemkových úpravách, využití šedých a dešťových vod a o možnostech realizování opatření souvisejících se suchem z evropských či národních dotačních titulů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama