ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2017 16:29:00

Receptem na řešení dluhové pasti je státní program oddlužení

Receptem na řešení dluhové pasti je státní program oddlužení

Odkup dluhů od věřitelů státem je podle ČSSD nejlepším receptem na řešení tzv. dluhové pasti, která se v České republice týká stále většího množství lidí.

„Dnes má nesplatitelné dluhy minimálně 650 tisíc lidí, blízko osobnímu bankrotu je přes milion lidí, spolu s jejich rodinami se situace týká skoro 2 milionů osob. Tuto situaci má stát povinnost nějak vyřešit,“ uvedl dnes místopředseda ČSSD a pražský lídr strany do sněmovních voleb Petr Dolínek.

Podle jeho slov návrh předpokládá dobrovolný prodej pohledávky ze strany věřitele i závazek dlužníka, že se na umoření dluhu bude v maximální možné míře podílet. „Jedná se o výjimečný a jednorázový krok, unikátní program oddlužení s přísným časovým omezením. Stát nabídne věřitelům, že jejich pohledávky odkoupí za výrazně nižší než požadovanou cenu, dlužníci tedy budou nově dlužit státu. Jedná se o věc dobrovolnou a míří hlavně na nedobytné pohledávky, které nejsou řešitelné, drží dlužníky v černé ekonomice a zatěžuje i věřitele a exekuční úřady. Pokud věřitel přistoupí na vyrovnání, dostane maximálně 20 tisíc korun za jednu pohledávku. Dlužníci budou muset nový a výrazně nižší dluh vůči státu uznat a pokusit se ho splatit,“ popsal návrh Petr Dolínek.

Podle poslance ČSSD Štěpána Stupčuka lze celou věc řešit za pomoci existujících institucí a orgánů. „Odkup by začal na základě vládního programu prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, vytvořili bychom jednoduchý systém přímo v existující organizaci. Pohledávky skončí v péči Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových, který je bude vymáhat, v případě neúspěchu je odepíše. Všem zainteresovaným stranám, tedy věřitelům, dlužníkům i exekutorům se uleví a situace se odblokuje,“ uvedl Štěpán Stupčuk.

Návrh přivítal i předseda výboru Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda. „Jedná se o jednoduchý systém, o jednorázové vyřešení toho, co se nakupilo za posledních deset let vlivem špatného legislativního rámce. Jde o dobrovolnou nabídku a míří hlavně na nedobytné pohledávky, které nejsou řešitelné, drží dlužníky v černé ekonomice a zatěžuje i věřitele,“ řekl H. Kalvoda.

Hlavní parametry návrhu:

·         Stát nabídne věřitelům, že jejich dluhy odkoupí za výrazně nižší než požadovanou cenu, dlužníci tedy budou nově dlužit státu.
·         Nabídka pro věřitele by mohla vypadat následovně:

Jistina do 10 000 Kč

100% jistiny

Jistina přes 10 000 Kč a nižší než 100 000 Kč

10 000 + 10% jistiny nad 10 000 do 100 000 Kč

Jistina přes 100 000 Kč

20 000 Kč


·         Dlužník se spolu s odkupem zbavuje veškerého příslušenství, stát vymáhá pouze tolik peněz, za kolik pohledávku odkoupil
·         Stát bude požadovat písemný příslib snahy dlužníka o zaplacení této nové, podstatně nižší částky
·         Pohledávky skončí v péči Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových, který je bude vymáhat, případně je odepíše
·         Akce se může týkat několika desítek lidí, několikaletý program může stát maximálně několik miliard korun, maximální částka je 20 tisíc korun za jednu pohledávku
·         Očekáváme rychlé oddlužení velkého množství lidí a jejich návrat do normálního života
·         Věřitelé budou uspokojeni minimálně, ale alespoň nějak
·         Skončí nekalý byznys s dluhy a vymáhání
·         Stát získá rovněž, protože nebude muset řešit tolik sociálně patologických jevů a místo vyplácení dávek má šanci získávat peníze z daní, sociálního a zdravotního pojištění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama