Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2017 20:07:00

Schválená koncepce rodinné politiky dává jasnou vizi, jak český rodinám pomoci

Schválená koncepce rodinné politiky dává jasnou vizi, jak český rodinám pomoci

Kvalitní rodinná politika by měla být cílem každé vlády.

Naše vláda podnikla v podpoře rodin řadu kroků, od zvýšení porodného a zavedení daňových slev na druhé a další dítě přes zavedení dlouhodobého ošetřovného až po podporu výstavby nových škol a školek a nabídku levných úvěrů na bydlení pro mladé prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení.

Přesto je v oblasti rodinné politiky stále co zlepšovat. V České republice setrvale klesá porodnost, populace stárne, mladí lidé těžko shánějí dostupné bydlení či školku pro své děti. Také koncepční práce vlády nebyla na odpovídající úrovni – zatím poslední koncepční dokument z oblasti rodinné politiky pochází z roku 2008 a od té doby došlo ve společnosti k řadě změn.

Jsem rád, že se nám tuto skutečnost podařilo těsně před koncem našeho mandátu napravit. Koncepce rodinné politiky připravená Ministerstvem práce a sociálních věcí ve spolupráci s Odbornou komisí pro rodinnou politiku a dalšími úřady státní správy vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince. Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost. Analyzuje aktuální situaci rodin v České republice a navrhuje řadu konkrétních opatření, jak ji zlepšit, včetně případných finančních dopadů na stát i rodiny.

Za klíčové koncepce považuje vytvořit příznivější společenské klima a socio-ekonomické podmínky pro fungování rodin, odstraňovat bariéry a společenské tlaky, kterým jsou rodiny vystaveny a které ohrožují jejich funkčnost, posilovat vědomí a význam rodinných hodnot a podpořit porodnost.

Jsem přesvědčen, že materiál, který jsme dnes schválili, představuje kvalitní vizi rodinné politiky, na níž může příští vláda v následujících letech stavět.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama