ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2017 4:33:00

Jaká je skutečná cena OKD

Jaká je skutečná cena OKD

Je zapotřebí nejprve zdůraznit, že KSČM byla a je zásadně proti privatizaci strategických odvětví a firem důležitých pro ekonomický a sociální stabilní vývoj nejen ČR jako celku, ale i regionů ČR.

 Současný premiér Sobotka a bývalý ministr financí vlády ČSSD, která prodávala menšinový podíl v OKD tvrdí, že cena podílu, který privatizovala vláda byla znalecky posouzena na 3,5 Mld. Kč. Státní zástupce tvrdí, že se cena pohybovala okolo 10 Mld. Kč, což považuji s ohledem na to, jaký podíl a co vše se v rámci podílu privatizovalo za cenu odpovídající.

Jiná otázka je, jak se dále s OKD nakládalo a proč byl OKD v podstatě vytunelován. Noví majitelé a především p. Bakala se k firmě chovali ne jako dobří hospodáři, ale jako k firmě, kterou koupili a za každou cenu z ní potřebovali získat co největší zisk v co nejkratší době, bez ohledu na to, jestli bude OKD moci působit na trhu i za 10, či 20 let. Prostě se noví vlastníci chovali jako podnikatelé, kteří skupují firmy proto, aby je co nejvíce zpeněžili a v podstatě po zpeněžení zlikvidovali.

To je bohužel krutá podstata kapitalistických žraloků, kteří upřednostňují zisk před ekonomickým a sociálním rozvojem firmy a celého regionu. Na tomto příkladu je jednoznačně doloženo, že rozhodující odvětví nemůže stát privatizovat, aniž by nepočítal s dopady na celou společnost.

Pravda je taková, že pokud by se noví majitelé chovali jako řádní hospodáři, OKD by nadále byla funkční, i když by v určité době musela překonat výkyvy trhu cen s černým uhlím. Cena do 10 mld. Kč za privatizaci menšinového podílu by byla odpovídající. V každém případě by se musely dodržet podmínky stanovené při privatizaci menšinového podílu - tj. pokud by se prodávaly byty OKD, tak pouze nájemníkům za ceny, které byly stanovené při privatizaci, ne tedy dalšímu majiteli, který dále na bytovém fondu vydělával a nabízel možný odprodej za ceny nesrovnatelně vyšší.

Pavel Hojda
kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Karlovarském kraji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama