Mgr. Květoslav Přibil, (ODA)

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2017 16:32:23

Chceme-li, aby měly rodiny více dětí, musíme je podpořit

Chceme-li, aby měly rodiny více dětí, musíme je podpořit

Proč dnes mladá rodina váhá, zda mít jedno či dvě děti, nebo dokonce se rozhodne děti nemít? Protože pořídit si děti je krok do nejistoty.

Hovořím samozřejmě o normální, pracující rodině, v nichž každý z rodičů chce mít a udržet si dál svou práci, a kdy všichni chtějí žít beze strachu o to, zda se jako početnější rodina uživí.

Největším problémem je patrně bydlení - vzít si hypotéku je čím dál těžší, a v případě mateřské dovolené je pak skoro nemožné ji splácet. Nájemní bydlení není taky levná záležitost. Takže ti, kteří nemají to štěstí, aby pracovali z domu, jsou před těžkou volbou. Dítě, které by i chtěli, proti finanční nejistotě, kterou by nechtěli...

Stát totiž paradoxně pomáhá nepracujícícm rodinám, zatímco těm tzv. normálním nepomůže, i kdyby to tato rodina stokrát přechodně, na dva tři roky, potřebovala. Od nich se totiž očekává, že zvládnou vše samy.

Tak se nám rodí mnoho dětí do nefunkčních rodin, které zatěžují sociální systém, a minimum dětí tam, kde by dostaly dobrou výchovu, pracovní návyky a dobrý start do života. A jejichž rodiče vydělávají absurdně na ty druhé, co naopak rodí jako o život. Víc dětí, víc dávek, víc péče státu. Přitom by to mělo být právě naopak.

Stát by měl odlišit, komu a jak vysokou pomoc směřovat - třeba i násobnými přídavky do rodin, kde je pracovat normální, vyšším rodičovským příspěvkem maminkám, které před mateřskou pracovaly, právem přerušit splácení hypotéky po dobu trvání mateřské dovolené, a podobnými, rozumnými, stimulačními prvky. Jinak se nám ti mladí "nerozrodí". Mít dítě je dnes ekonomický risk - a stát by se měl postarat, aby to ty normální rodiny takto necítily.  Jsem totiž přesvědčen, že normální ženy děti chtějí. I dvě, i tři. Ale rozum jim dnes velí - stop. Jedno, maximálně dvě. Víc neuživíme, a i to jedno i dvě bude problém.

Tomu rozumovému stop by měl zabránit stát. A může - má k tomu všechny nástroje. Jen chtít. A neměl by se obávat odlišit ani to, kdo si tu pomoc zaslouží, protože je pro něj normální pracovat. Jak rodiny ucítí, že mají stát za zády, přibude nám dětí. A potřebujeme je jako sůl.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama