ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2017 17:37:20

Demokracie a referendum jen někdy? Jen když se hodí?

Demokracie a referendum jen někdy? Jen když se hodí?

Aktuální dění ve španělském Katalánsku naznačuje to, o čem se mluví, nově už spíše jen šeptá, na sociálních sítích. (osobní účty novodobí cenzoři už blokují opravdu za ledacos). Tak drastické potlačení vůle vyjádřit svůj názor však vyráží dech...

Zprávy z předešlých dní naznačovaly, že v Katalánsku to nebude s tamním referendem jen tak. Bylo prohlášeno za protiústavní, což zde v tuto chvíli nebudu komentovat. Jen připomenu, že čl.2 (2) naší Ústavy říká, že "Ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo". Asi řadu z vás také napadne otázka, jak by to probíhalo u nás, kdy oba lídři zatím nejsilnějších stran Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek jasně prohlásili, že jsou kategoricky proti referendu o vystoupení z EU, resp. druhý že ho nepřipustí.

A tady je právě ta smyčka dané věci. Aby to bylo možné, musí být k tomu přijat ústavní zákon. A již delší dobu vidíme, že bez referenda takový ústavní zákon přijat asi nebude. Proto establishment tolik brání přijetí zákona o referendu. Je však velmi důležité, jaké parametry bude takový zákon mít? Zákon s parametry, který téměř jistě předem odsoudí hlasování k neúspěchu (k neplatnosti), bude spíše kontraproduktivní. A toho si je (u nás)establishment vědom. 

Ale zpátky ke Španělsku. To, co předvádí federální policie je opravdu otřesné. Jen potvrzuje zlidovělý názor, že mocní připustí jen takovou "demokracii", která zaručuje úspěch jejich názoru resp. jejich volby. Jsem zvědavý na prohlášení lídrů EU Merkelové, Macrona a jiných (u nás pak zvláště pana Zaorálka, Sobotky a Babiše) k tomu, co se odehrává v Katalánsku. Proč se tak španělská vláda brání tomu, aby Katalánci mohli vyjádřit svůj názor? Tohle žádná demokracie NENÍ!

Ve společenství zemí s takovou "demokracií", jako je ta, kterou předvádí španělská vláda, nemáme co pohledávat!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama