prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2017 8:38:00

Životní prostředí

Životní prostředí

Pocházím z kraje, který trpí velkým znečištěním a tak jsem se nad ním zamyslel.

Bohužel na téma znečištění životního prostředí neexistují jednoduchá a ani rychlá řešení. To ovšem neznamená, že s tímto problémem nemůžeme pracovat. Musíme dělat drobné kroky a hledat menší projekty, které budeme propojovat a kombinovat. Vytváříme tak podmínky, které by pomohli ono znečištění snížit. V České republice a speciálně v našem kraji toto považuji za velmi důležité. Vypsal jsem vám pár bodů, které si myslím, že by našemu kraji velmi pomohly.

Jedním takovým projektem jsou kotlíkové dotace. To znamená, že vyměníme staré kotle za nové, které spalují ekologicky a díky toho jsou čisté. Další z problémů je obecně doprava. Dieslové motory u velkých a těžkých automobilů nám moc nepomáhají a řešení samozřejmě není v tom, že budeme mít méně těchto vozidel, ale že nahradíme jejich pohon za více ekologický. Elektromobilita jako taková hýbe dnešním světem a já si myslím, že je pro nás velmi aktraktivní, protože takto můžeme eliminovat emise úplně.

Jako třetí bod vidím náš průmysl. Česká republika je jednou z nejprůmyslovějších zemí Evropské unie a proto je náš průmysl velmi důležitý. Nicméně bychom měli náš průmysl přesvědčit o mnohem šetrnějším přístupu k našemu životnímu prostředí.

Na závěr bych chtěl zmínit sucho, které nás začalo trápit již před pár lety a je to jeden z těch problémů, který bychom určitě neměli podceňovat.  Z projektů, které nám proti suchu mohou pomoci, je to například tzv. dešťovka, neboli zachycení dešťové vody na našem území pro pozdější využití. Ostatně, ti z vás, kteří mají zahradu, tento systém určitě znáte.

Jak jsem psal na začátku. Toto jsou menší projekty, které pokud začneme více podporovat a propojovat, tak mohou udělat zásadní rozdil pro naše životní prostředí a obecně pro podmínky našeho žití.

Ivo Vondrák

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama