ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2011 13:03:00

Budeme testovat moderně a rychle

Budeme testovat moderně a rychle

Standardy pro chystané srovnávací zkoušky v 5. a 9. třídách základních škol jsou hotové. Letos na podzim proběhne pilotní testování na stovce vybraných škol.

"Testovat se bude elektronicky a rychle. Půjde o prověřování hodné 21. století," říká ministr školství Josef Dobeš.

 Česká republika je s Řeckem a Walesem jednou ze tří evropských zemí, kde celostátní testování znalostí a dovedností žáků základních škol chybí. Například na Slovensku se žáci 9. ročníků takzvaně monitorují od roku 2003. Srovnání pro páťáky chystají naší sousedé, s kterými máme nejbližší vzdělávací systém, od příštího roku.

Myšlenku zavedení "standardů" do vzdělání na základních školách iniciovaly hlavně alarmující výsledky výzkumů TIMSS 2007 a PISA 2009. Nelichotivou situaci ohledně vzdělaností českých žáků se rozhodl řešit ministr Josef Dobeš: "Jsme téměř jedinou zemí, která nemá systém srovnávání kvality vzdělávání. Problémem je také veliká volnost školních vzdělávacích programů. To už ani nelze mluvit o liberalizaci, spíše o individualizaci a vůbec žádném srovnávání," upozorňuje na neduhy stávajícího systému ministr.

  Standardy jsou vytvořeny zatím pro předměty český jazyk, anglický jazyk a matematika, a to v základní jednoduché verzi, aby podle nich mohly být testovány všichni žáci. Do budoucna ministerstvo plánuje vytvořit také střední a vysokou úroveň. Zároveň učitelé z praxe a odborníci z vysokých škol pracují na standardech pro další předměty -  dějepis, výchova k občanství, přírodopis a další.

  Zaznívají hlasy, které se obávají vzniku žebříčků škol a z toho vyplývajícího elitářství a kastování dětí. Ministr školství však toto odmítá: "O žádné žebříčky nepůjde, minimálně ze začátku ne. Výsledky testování budou striktně interní informací pro školy, žáky a jejich rodiče. O žebříčcích nemůže být v dohledné době ani řeč, naopak na základě těchto výsledků budeme moci slabším žákům či školám pomoci dotáhnout je do daného standardu."

  A kolik bude příprava projektu stát? Nutno zdůraznit, že stejně jako na Slovensku, je i v ČR projekt "Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v ČR" financován z evropských strukturálních fondů. "Jedná se o Individuální projekt národní v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Celkový rozpočet projektu je 296 242 042 korun na dobu tří let, a to od poloviny letošního roku," vysvětlil Libor Vacek, náměstek ústřední školní inspektorky a tiskový mluvčí České školní inspekce, která má projekt realizovat.

  Otázky a odpovědi ohledně standardů najdete zde:

 http://www.msmt.cz/pro-novinare/co-znamenaji-standardy-pro-zakladni-vzdelavani
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama