plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2017 14:17:48

Mají bezdětní politici jiné vidění současného světa než ti s dětmi?

Mají bezdětní politici jiné vidění současného světa než ti s dětmi?

O diskuzi, kterou vyvolal tweet prezidenta Macrona.

 Francouzský prezident Macron je bezdětný stejně jako kancléřka Merkelová. A jako britská premiérka Theresa Mayová. A předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová. A italský premiér Paolo Gentiloni. A holandský premiér Mark Rutte. A švédský premiér Stefan Löfven. A irský premiér Leo Varadkar. A předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. A jeho nástupce v úřadě lucemburského premiéra Xavier Bettel. Minulý belgický premiér Elio di Rupo byl bezdětný, a když půjde Sebastianu Kurzovi v čele rakouských lidovců vše tak, jak slibuje, bude příští rakouský premiér bezdětný.

Diskuse začala uveřejněním údajné citace  prezidenta Macrona na twiteru:  Problémy Afriky jsou „civilizační“, a vinu nesou  ženy, které mají 7 nebo 8 dětí.- Macron to  takhle neřekl. Bylo to 28 vteřin sestříhaných z tříapůlminutové odpovědi. Ale škoda byla hotová. Americký konzervativní komentátor Michael Dougherty reagoval tímto sarkasmem: „Problémy Evropy jsou civilizační. Viním lidi, kteří šli dělat do finančnictví a nenávidí děti.“

 Macron evidentně není jeho typ. Není to nefér, dávat dohromady politický postoj, se kterým nesouhlasíte, do souvislosti s tím, že někdo udělal kariéru v investičním bankovnictví, vzal si starší ženu a je bezdětný?

Řekněme, že je. Ale: osobní zkušenosti s výchovou vlastních dětí jsou nesdělitelné. Šikanu ve školách, rasovou nenávist, a krutost nese jinak rodič, který ji musí „řešit“, protože se týká jeho vlastních dětí a jinak osoba, byť by byla sebevnímavější.  Psychologicky je to vysvětlitelné: rodiny s dětmi mají vnitřně, doslova pudově,  zabudován pocit odpovědnosti a obav o osud  příští generace.   A odtud je -  a diskuse na twiteru i FB to potvrzují- jenom krátká cesta ke konstatování, že  bezdětní  nechápou rizika, která přinese novodobé „stěhování národů.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama