Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2011 14:19:00

Trvám na zveřejnění smluv o nákupu letounů CASA

Trvám na zveřejnění smluv o nákupu letounů CASA

V polovině loňského roku se premiér Nečas nechal slyšet, že armáda již nesmí být „dojnou krávou pro privilegované firmy“. Ukazuje se, že toto jeho prohlášení zůstalo jen prázdnou frází.

Stejně tak potom vyzněla slova ministra obrany Alexandra Vondry, který sliboval sekání chapadel korupční chobotnice. Přitom to byl právě Vondra, který na konci minulého roku zadal audit armádních akvizic, ze kterého jasně vyplynulo, že společnosti jako Omnipol či MPI Group evidentně v minulých letech profitovaly na méně i více nevýhodných armádních zakázkách.

Dnešní vydání časopisu Ekonom přináší poměrně zásadní informace, které se týkají dalších budoucích nákladů české armády ve výši jedné miliardy korun ročně. Není divu, že v celé věci opět figurují letouny CASA a společnost Omnipol zbrojaře Richarda Hávy, blízkého přítele ministra financí Miroslava Kalouska. Je dobře známo, že Omnipol na této evidentně předražené, námi mnohokrát kritizované zakázce, kvůli které nám Evropská komise hrozí mezinárodním soudem, vydělal hned dvakrát. Při zprostředkování nákupu a při zajištění servisu letounů. Právě servisní práce stojí daňové poplatníky miliardu korun za tři roky, a jak se zdá, firma Omnipol z této lukrativní zakázky bude profitovat i po roce 2013, kdy vyprší smlouva o servisní podpoře. Celé toto divadlo je skutečnou tragédií české armády, která kvůli vládním škrtům neplní ani závazky plynoucí z našeho členství v NATO.

Pokud boj s korupcí myslí oba pánové skutečně vážně, měli by vyslechnout mé výzvy, naposledy z minulého měsíce, kdy jsem žádal plné zveřejnění smluv o nákupu a servisní podpoře letounů CASA. Pokud to nebylo možné, měli premiér Nečas s ministrem Vondrou předstoupit před veřejnost a sdělit důvod. Jejich aktuální nečinnost je důkazem toho, že jim na rozkrytí celé zakázky nezáleží. Možná proto, že oba seděli u vládního stolu v době, kdy Topolánkova vláda nákup letounů Omnipolu přiklepla.

Opakovaně tedy vyzývám ke zveřejnění všech smluv souvisejících s nákupem a servisem letounů CASA. Navíc je evidentní, že stroje stále nejsou schopny splnit požadavky na ně kladené. Jsem proto přesvědčen, že nejčistším řešením by bylo zahájení jednání o odstoupení od smlouvy, následné vrácení letounů dodavateli a vypsání řádného a transparentního výběrového řízení. Jedině to je cesta, jak při armádních nákupech ušetřit.

Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama