Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2017 19:21:00

Víte, o kolik se za poslední dva roky zvýšila cena lithia?

Víte, o kolik se za poslední dva roky zvýšila cena lithia?

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

 Hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Zaznělo tady mnoho různých informací, ale mě trošku mrzí, že si tady na půdě Poslanecké sněmovny musíme ujasňovat některé banální věci, např. to, že nejlepší je suroviny zpracovávat doma a nejlepší bude, když bude těžbu realizovat výhradně český stát. To se dozvídáme už na druhém stupni základní školy v zeměpise, těžba nerostných surovin, rozdíl mezi rozvinutými a rozvojovými státy a věřím, že základní školou všichni zde přítomní prošli.

Ale vraťme se k poněkud zamlžené podstatě věci. Já tady budu citovat text pana vicepremiéra Bělobrádka, jak už bylo avizováno, a budu velmi stručný.

Jisté si vzpomenete na hlasování k pozměňovacímu návrhu v novele horního zákona, který jsme odmítli, kde jsme odmítli jako jediný poslanecký klub fixaci poplatků za vydobyté nerosty na pět let. Tady si dovolím malou vsuvku. Kdyby někdo měl krátkou paměť, tak mám i tu sjetinu (ukazuje), opravdu je to tam dobře barevně poznat, že jediný klub KDU-ČSL tento pozměňovací návrh nepodpořil. Všechny ostatní kluby včetně kluby pana kolegy Michala Kučery, prostřednictvím předsedajícího nevidím, ale i kolega Kučera a klub TOP 09 tento pozměňovací návrh podpořil. Takže jediní lidovci nepodpořili. K té vsuvce patří dodat ještě to, že vlastně to nekoresponduje se situací na trhu nerostných surovin. Víte, o kolik se za poslední dva roky zvýšila cena lithia? Dvojnásobně. Nemůžeme s tím nic dělat. Takže skutečně to byl velký nesmysl.

Vracím se k textu vicepremiéra Bělobrádka. Doufám tedy, že o tomto pozměňovacím návrhu budete referovat také vašim příznivcům. Již tady jsme mohli tušit, že výše poplatků a jejich fixace je obchod, který Česká republika uzavírá s těžaři dle jejich vůle. Navrhovali jsme navýšení i na koaliční radě. I autoři pozměňovacího návrhu, konkrétně pánové poslanci Urban a Laudát a nejen oni, ale i mnozí další věděli, co dělají. My chceme ale být konstruktivní. KDU-ČSL je připravena ke změně horního zákona a nařízení vlády k poplatkům za vydobyté nerosty tak, aby Česká republika byla skutečným vlastníkem nerostného bohatství a uměla toho využít k prospěchu všech občanů, nikoliv jen ku prospěchu několika vybraných jedinců. Jde tedy o zrušení fixace doby 5 let, na kterou se stanoví výše poplatků nařízením vlády, a změnu poplatků na výši odpovídající světovým poměrům, nikoliv těm africkým, kde úplatky místním mocným a levná pracovní síla umožňují drancování přírodního bohatství.

Děkuji za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama