Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2017 11:12:07

Politici si stěžují na byznys s chudobou, který sami vytvořili

Politici si stěžují na byznys s chudobou, který sami vytvořili

Vládnoucí politici si stěžují, že někteří podnikavci si kupují více bytů, do kterých ubytují příjemce sociálních dávek, stanoví přemrštěnou cenu za ubytování a shrábnou státní příspěvek na bydlení.

Když si někdo k sociálním dávkám přivydělá a o stejnou částku se mu sociální dávky zkrátí, tak takový systém je vysoce nemotivační. Svobodní proto navrhují transformaci sociálních dávek včetně státního příspěvku na bydlení do jediné dávky v podobě motivační podpory. Ta při jakékoli výši příjmů vždy motivuje zvyšovat si svůj životní standard prací. Při jakékoli výši příjmů se vždy vyplatí pracovat. Se zavedením motivační podpory je možno zároveň zrušit minimální mzdu. Nízkopříjmoví pracovníci budou mít nízký pracovní příjem kompenzován sociální dávkou v podobě motivační podpory.

Politici svou špatnou politikou vytvořili problém a pak se snaží odpoutat pozornost od svých chyb poukazováním na spekulanty, předražené ubytovny a další. Byznys s chudobou vytvořil stát svými zákony. Někteří majitelé nemovitostí využili možnosti, které jim dal špatný zákon. Nezamýšlené důsledky špatných politických rozhodnutí.

Při zavedení motivační podpory je na příjemcích této sociální dávky, jak s penězi naloží. Příjemce motivační podpory nedostane žádný další příspěvek na bydlení. Bude jen na něm, jak s penězi naloží. Bude potom tak bezbolestné zaplatit za nájem zbytečně o několik tisíc víc než je tržní cena, nebo se bude snažit hledat nižší tržní cenu a za ušetřené peníze si koupit ještě něco dalšího? Bude to znamenat tlak na snižování cen v doposud předražených ubytovnách.

Místo aby politici řešili příčiny těchto problémů, navrhují další a další regulace, další omezování lidské svobody. Například nechtějí, aby si člověk jen tak mohl koupit několik bytů. Chtějí, aby na to musel mít registrovanou živnost.

Když vám před volbami slibují, že vyřeší nějaký problém, tak si vzpomeňte, že to byla obvykle jejich politika, která problémy vytváří.


autor je členem Strany svobodných občanů a kandidátem Svobodných ve sněmovních volbách 2017


vyšlo na blogu Idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama