Jan Hájek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2011 17:24:19

Ateistická strana - základní dokumenty

Ateistická strana - základní dokumenty

Všeobecná deklarace Ateistické strany - Národní deklarace Ateistické strany - Stanovy Ateistické strany Ateistická strana si za svůj nejvyšší cíl klade ochranu veškerého života na planetě Zemi. Ateistická stra

 

Všeobecná deklarace Ateistické strany - Národní deklarace Ateistické strany - Stanovy Ateistické strany

VŠEOBECNÁ DEKLARACE ATEISTICKÉ STRANY

Ateistická strana si za svůj nejvyšší cíl klade ochranu veškerého života na planetě Zemi.

Ateistická strana bude permanentně napomáhat porozumění a vzájemné toleranci mezi jednotlivci a národy.

Ateistická strana je přesvědčena, že v třetím tisíciletí je vzdělání a vzdělanost nejdůležitějším prostředkem k dosažení úplné a všeobecné rovnoprávnosti mezi lidmi, národy a státy.

Ateistická strana zásadně odmítá veškerá náboženství a je přesvědčena, že jejich učení jsou nesprávná.

Ateistická strana zdůrazňuje, že propagování ateistického myšlení a přesvědčení v dokumentech Ateistické strany je výrazem nesouhlasu s náboženskými učeními, avšak Ateistická strana v žádném případě neodpírá nikomu právo na svobodu vyznání; zároveň se staví za právo každého člověka na vlastní názor a svobodu slova.

Ateistická strana nikdy neodmítne předem možnost vzájemné komunikace s kteroukoliv existující politickou stranou či jednotlivcem.

Ateistická strana zavrhuje násilí a terorismus.

Ateistická strana ctí lidské právo.

Ateistická strana vyzývá k zodpovědnosti za osud Země každého člověka .

Ateistická strana si je ve svém počínání vědoma původního významu slova demokracie, principu ve kterém je rozhodující vůle většiny.

NÁRODNÍ (ČESKÁ) DEKLARACE ATEISTICKÉ STRANY

Organizace Ateistické strany je svým charakterem společenstvím ateisticky smýšlejících občanů České republiky, kteří vzájemně spolupracují a vytvářejí prostor pro spravedlivý život všech dnešních i příštích dětí této země i celé planety.

Ateistická strana usiluje o dosažení stejného a jednoznačného práva i spravedlnosti pro každého člověka bez rozdílu.

Ateistická strana usiluje o změnu myšlení jednotlivce ve prospěch jeho sebevědomí a pocitu sounáležitosti s ostatními lidmi.

Ateistická strana je přesvědčena, že pouze možnost celoživotního vzdělávání všech obyvatel může poskytovat záruky pro politickou stabilitu, ekonomické zajištění společnosti a ekologickou rovnováhu.

Cíle Ateistické strany a možnosti, jak jich dosáhnout jsou zveřejňovány v dokumentech "Současné priority Ateistické strany". Ateistická strana je odpůrcem nenávistné konfrontace a zastává vždy rovnoprávné a nenásilné způsoby řešení jakéhokoliv střetu zájmů.

Ateistická strana se zavazuje, že nikdy nebude jednat v rozporu s "Všeobecnou deklarací Ateistické strany" a "Národní deklarací Ateistické strany".

NAHORU

STANOVY ATEISTICKÉ STRANY /návrh/

Obsah

Preambule
Hlava 1 - Úvodní ustanovení
Hlava 2 - Členství v Ateistické straně
Hlava 3 - Ustanovení o Místním sněmu AS
Hlava 4 - Ustanovení o Českém sněmu AS
Hlava 5 - Zásady pro interní volby a hlasování v rámci AS
Hlava 6 - Rada Českého sněmu AS a Správa Kontaktní databáze AS
Hlava 7 - Společná a závěrečná ustanovení

Preambule

Ateistická strana je současná politická strana, jejíž hlavní programové cíle jsou uvedeny v základních dokumentech Ateistické strany, kterými jsou Všeobecná deklarace Ateistické strany a Národní deklarace Ateistické strany. Stanovy Ateistické strany definují strukturu Ateistické strany a její vnitřní řád.

Hlava 1

Úvodní ustanovení

1) Název politické strany je Ateistická strana, ve zkráceném názvu AS. Ateistická strana působí v celé České republice a je politickou stranou podle příslušného zákona naší republiky.

2) Ateistická strana je tvořena dvoustupňovým systémem, který se v základním uspořádání skládá z Místních sněmů Ateistické strany a Českého sněmu Ateistické strany.

Hlava 2

Členství v Ateistické straně

1) Členem Ateistické strany se může stát každý občan České republiky starší osmnácti let, který není členem žádné jiné politické strany nebo politického hnutí v České republice a žije trvale na území ČR.

2) Člen Ateistické strany se okamžikem svého přijetí stává reprezentantem této strany před veřejností a je tedy zejména povinen obhajovat a zastávat myšlenky a hlavní politické cíle Ateistické strany a jednat v souladu s platnými zákony této republiky.

3) Samozřejmým předpokladem členství v AS je zásadní souhlas se zněním Základních dokumentů Ateistické strany, dodržování Stanov Ateistické strany a úhrada členských příspěvků v termínech vyhlašovaných Radou Českého sněmu AS.

4) Žádost o přijetí za člena Ateistické strany podává občan u Rady Místního sněmu AS, která následně podá návrh na přijetí při setkání členů Místního sněmu AS. Na tomto setkání musí být žadatel přítomen. O přijetí se rozhoduje hlasováním všech přítomných členů Místního sněmu AS, pokud je na setkání přítomna nadpoloviční většina členů Místního sněmu AS.

5) V pravomoci Rady Místního sněmu AS je odmítnutí přijetí přihlášky žadatele o vstup do AS.

6) Přijetím za člena Ateistické strany jsou občanu přiznána všechna práva člena Ateistické strany.

7) Pokud v obci dosud neexistuje Místní sněm AS, je třeba adresovat přihlášku Radě Českého sněmu Ateistické strany.

Hlava 3

Ustanovení o Místním sněmu AS

1) Místní sněm Ateistické strany je základní společenskou skupinou Ateistické strany na úrovni obce nebo města. Je-li to vzhledem k počtu obyvatel nebo vzhledem k územnímu rozčlenění obce vhodné, pak může být v jedné obci více Místních sněmů Ateistické strany.

2) MSAS může být založen dvěma způsoby. Prvním z nich je vyčlenění z již existujícího Místního sněmu AS a druhým je vznik prvního MSAS v obci. Při obou způsobech je třeba písemného podání žádosti u Rady Českého sněmu AS, která pak rozhoduje o přijetí nově zakládaného Místního sněmu AS do struktury Ateistické strany a to hlasováním všech jejích členů.

3) V případě vzniku dalšího Místního sněmu AS v téže obci musí být v původní i nové organizaci minimální počet dvacet členů. V případě, že vzniká první Místní sněm AS v obci, stačí, když žádost podá jeden občan ČR.

4) Místní sněm Ateistické strany představuje pracovní skupinu, usilující o zkvalitnění života občanů v obci. Všichni jeho členové jsou v rámci Ateistické strany připraveni dle svých schopností a kvalifikace napomáhat v práci kterémukoliv dalšímu členu AS, který jej o pomoc požádá. Za tímto účelem je v Ateistické straně zřízena Kontaktní databáze, do které má přístup každý člen Ateistické strany. Její správa podléhá zvláštnímu ustanovení těchto stanov.

5) Voleným orgánem Místního sněmu Ateistické strany je Rada Místního sněmu Ateistické strany. Určení počtu členů Rady Místního sněmu AS je plně v kompetenci Místního sněmu AS. Rada Místního sněmu AS také sama rozhoduje o stylu své práce. Počet členů Rady Místního sněmu AS je vždy lichý.

6) Rada Místního sněmu AS zajišťuje správu financování MSAS tak, aby byla v souladu s platnými zákony a předpisy v České republice, zajišťuje, aby návrhy členů MSAS byly při práci AS vhodně využity a dále se zabývá dodržením zákonnosti v celém rozsahu práce Místního sněmu AS.

7) Na návrh některého ze členů Místního sněmu AS může být na dobu určitou, nejdéle však na dobu tří měsíců, vytvořena Kontrolní skupina, která je oprávněna nahlédnout do jakéhokoliv dokumentu Ateistické strany. Členy Kontrolní skupiny nemohou být ti členové AS, kterých se předmět kontroly týká. Vytvoření Kontrolní skupiny a personální obsazení této skupiny schvaluje Místní sněm AS hlasy nadpoloviční většiny všech členů MSAS.

8) Místní sněm Ateistické strany je povinen jedenkrát za rok zvolit své zástupce do Českého sněmu Ateistické strany.Tato volba musí proběhnout nejpozději 1 měsíc před celostátním jednáním Českého sněmu AS. Počet zástupců je určen počtem členů Místního sněmu AS, a to tak, že na MSAS do 20 členů připadá jeden zástupce v ČSAS, do 40 členů 2 zástupci atd.

Hlava 4

Ustanovení o Českém sněmu AS

1) Český sněm Ateistické strany je celostátní skupinou AS, která se schází vždy v termínu schváleném a vyhlášeném Radou Českého sněmu AS. Každé následující zasedání Českého sněmu AS však musí proběhnout nejpozději 13 měsíců od posledního zasedání.

2) Český sněm Ateistické strany na svém zasedání volí předsedu Rady Českého sněmu AS, který podle svého výběru ustanovuje dva místopředsedy.

3) Český sněm AS na svém zasedání volí Radu Českého sněmu Ateistické strany na období do příštího zasedání Českého sněmu AS. Počet členů Rady Českého sněmu AS, včetně předem zvoleného předsedy a dvou ustanovených místopředsedů je lichý.

4) Český sněm AS na svém zasedání dále volí členy Kontrolní a revizní skupiny AS, posuzuje dosavadní činnost AS a návrhy pro další období.

Hlava 5

Zásady pro interní volby a hlasování v rámci AS

1) Hlavní zásadou veškerých interních voleb v praxi Ateistické strany je, že hlasující členové AS nemají právo zdržet se hlasování. V odůvodněných případech mohou členové nehlasovat, a to tehdy, pokud je zřejmé, že neměli možnost seznámit se se s tématem hlasování.

2) Ateistická strana ponechává v kompetenci hlasující skupiny rozhodnutí, zda hlasování /volba/, proběhne tajně nebo veřejně.

3) Volba aklamací není přípustná.

4) O způsobu hlasování je třeba vždy rozhodnout před jejich zahájením. Revokace tohoto rozhodnutí není v průběhu hlasování možná.

5) Kandidátní listinou interních voleb do Rady Místního sněmu AS a pro komunální volby, je seznam členů MSAS, poskytnutý všem hlasujícím Správou Kontaktní databáze. Pouze u těchto dvou typů hlasování v rámci Místního sněmu AS, je nutná 3/5 účast členů AS při hlasování. Při jakémkoliv jiném hlasování Místního sněmu AS postačuje účast poloviny členské základny.

6) Kandidátní listinou interních voleb do Rady Českého sněmu AS je seznam členů ČSAS, poskytnutý Správou Kontaktní databáze AS.

7) Obdobně jako při interních volbách se postupuje při výběru kandidátů pro komunální volby a pro volby do Parlamentu ČR, s tím, že o kandidátech do PČR rozhoduje Český sněm AS. Pro volby do Parlamentu České republiky je tak kandidátní listinou úplný seznam všech členů Ateistické strany.

8) Řešení procedurálních otázek spojených s hlasováním na obou úrovních AS, která nejsou výslovně uvedena v hlavních zásadách voleb v rámci AS, jsou v kompetenci příslušné hlasující skupiny.

9) Hlasování Rady Místního sněmu je vždy veřejné, a jeho výsledky (nikoliv však jmenovité uvedení jak, kdo hlasoval) je nutné vést v Protokolu o hlasování Místního sněmu AS. V tomto Protokolu o hlasování je nezbytné vést průběžně veškerá hlasování a jeho výsledky musejí být přístupny všem členům Místního sněmu AS. Zaznamenané výsledky vždy parafují dva členové MSAS, kteří byli hlasování přítomni.

Hlava 6

Rada Českého sněmu Ateistické strany a Správa Kontaktní databáze Ateistické strany

1) Hlavními úkoly Rady Českého sněmu Ateistické strany je správní, koordinační a řídící činnost. Její předseda je nejvyšším představitelem Ateistické strany s pravomocí zastupovat Ateistickou stranu při právních úkonech a to vždy spolu s jedním členem Českého sněmu AS. Stejné pravomoci mají oba místopředsedové, pouze s tím rozdílem, že k právní platnosti je zapotřebí podpisů obou místopředsedů a dvou členů Českého sněmu AS.

2) Mimo svou hlavní činnost zajišťuje Rada Českého sněmu provoz Správy Kontaktní databáze, která je důležitým zdrojem informací pro práci členů Ateistické strany. Správa Kontaktní databáze eviduje členy Ateistické strany pro potřeby všech typů voleb v rámci AS a pomáhá členům Ateistické strany nalézat spolupracovníky vhodné pro vyřešení jakéhokoliv úkolu.

3) Správa Kontaktní databáze poskytuje dále veškeré legální informace a zprostředkovává kontakty s organizacemi i jednotlivci celého světa, které spolupracují s Ateistickou stranou ve smyslu jejích vytčených cílů.

4) V Kontaktní databázi jsou o členech AS uvedena pouze data, s jejichž zařazením do databáze každý jednotlivý člen výslovně souhlasí. Správa Kontaktní databáze je povinna s těmito daty nakládat tak, aby nebyla nijak přístupná nečlenům AS. Každý člen Ateistické strany, kterému Správa Kontaktní databáze poskytne osobní informace o jiném členu AS je zavázán neposkytnout tyto informace nikomu mimo Ateistickou stranu.

Hlava 7

Společná a závěrečná ustanovení

1) Ateistická strana klade veliký důraz na altruistické pojetí práce svých členů a v této souvislosti také ponechává výraznou samostatnost v rozhodování na úrovni Místních sněmů AS. Ve výjimečných případech, kdy není možné rozhodnout na tomto nižším stupni a ve sporných případech, rozhoduje Rada Českého sněmu Ateistické strany a její rozhodnutí jsou konečná.

2) Členské příspěvky jsou pro období po zasedání Českého sněmu AS, navrženy a odsouhlaseny novou Radou Českého sněmu AS.

3) Právo rozhodnutí o vyloučení člena z Ateistické strany má pouze Rada Českého sněmu AS na návrh Místního sněmu AS. Vyloučení z Ateistické strany je možné v případech, kdy člen AS svým chováním nebo jednáním, nebo svou neschopností poškozuje zájem a jméno AS. Dále též v případech vědomého a svévolného nedodržování Stanov AS nebo jednání v rozporu s deklarovanými principy Ateistické strany.

4) Každý člen Ateistické strany má právo na veškeré Ateistické straně dostupné informace. Má také právo na informace týkající se financování strany a finančních transakcí a to jak na místní, tak i na celostátní úrovni.

5) Za správnost, úplnost a zákonnost financování Ateistické strany přejímá odpovědnost hlavní pokladník, který je zvolen na zasedání Českého sněmu Ateistické strany. Při uzavírání jakékoliv smlouvy týkající se financování strany, je proto třeba podpisu hlavního pokladníka a předsedy Rady Českého sněmu AS, nebo některého z místopředsedů. Každá takováto smlouva musí být před jejím uzavřením předložena k posouzení všem členům Rady Českého sněmu Ateistické strany. Pokud s ní kterýkoliv člen RČSAS vysloví svůj nesouhlas, nesmí být tato smlouva uzavřena.

6) Každé zasedání Českého sněmu AS je oprávněno navrhovat a schvalovat změny v těchto stanovách. V obdobích mezi jednotlivými zasedáními jsou nutné korekce stanov vyhlašovány Radou Českého sněmu AS jako samostatné Doplňky stanov, které však následující Český sněm AS není povinen automaticky přijmout a zapracovat do platného znění stanov. Do té doby jsou však pro všechny členy AS závazné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama