Jiří Hráček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2017 5:22:04

Volby do sněmovny jsou za námi

Volby do sněmovny jsou za námi

V pátek a v sobotu se uskutečnili volby do sněmovny a je nutné říct k tomu pár slov.

Především je důležitá jedna věc. Tyto volby vůbec neskončily převratně ani nijak nečekané. To jsou jen klasické mediální řeči. Ve skutečnosti vývoj v naší společnosti hovoří jasně. Lidé jsou nespokojení. Nevěří tradičním stranám a chtějí změnu za každou cenu. To je, něco s čím se setkáváme již delší dobu. Faktem zůstává, že dřívější dominantní strany jako ODS a ČSSD v očích voličů tragicky selhaly a zaslouženě teď pomalu padají na dno politického zájmu. Jisté posílení ODS na tomto trendu nic nemění. Lidé jim nemohou zapomenout pro naši zemi neúspěšnou a devastující privatizaci, která vedla k rozkradení státního majetku v řádu bilionů korun. Neustále korupční aféry a neskutečnou aroganci, kterou předváděly roky a to je jen zlomek toho co se jim dá vyčítat. 

To otevřelo cestu k nástupu celé řady politických podniků na jedno nebo dvě použití jako je například v současnosti pomalu končící TOP 09. V okamžiku kdy občané poznají, že dali v minulých volbách, hlas někomu kdo je jen využil k vlastnímu prospěchu, hledají alternativu. Díky tomu zaznamenali velký volební úspěch Piráti a SPD. A samozřejmě je zde vítěz voleb v podobě hnutí ANO, miliardáře Andreje Babiše. Všechny tyto tři subjekty mají jedno společné. Představují jistou vzdorovitost proti zavedenému politickému systému, jaký tady vznikl po listopadovém převratu. Tedy jen pro jejich voliče, kteří doufají v jakoukoliv zásadní změnu k lepšímu. Pokud už náhodou k nějaké podstatné změně po úspěchu podobných stran a hnutí dojde je to většinou jen k horšímu. O tom se v následujícím období budeme jistě moci přesvědčit na vlastní kůži.

Co z toho vyplývá? Po těchto volbách se až na složení sněmovny nezmění vůbec nic a vzhledem k tomu o jakých nesmyslech sní pan Babiš, buďme jen rádi. Poslanecká sněmovna je rozdrobená na rekordních devět stran a pár měsíců potrvá, než se vůbec slepí nějaká funkční vláda. Ta se následně bude snažit přežít co možná nejdéle a jen těžko se na něčem převratném dohodne. Budeme svědky dalších hádek, korupčních skandálů a malicherného handrkování o pozice. Jestliže někdo věří tomu, že tento výsledek přinese lidem něco dobrého tak je na velikém omylu a frustrace řadových občanů se jen prohloubí.

Volby dopadly pro KSČM strašně a nejen pro ni. Dokud nebudeme opět radikálně levicová protisystémová strana, která neustupuje tak těžko dokážeme oslovit naše voliče, kteří utekli k Okamurovy a Babišovy. Proto musí dojít k zásadním změnám v naší straně, bez kterých se nelze obejít. Jen tak získáme ztracenou důvěru všech, kteří volají po nekompromisní systémové změně směrem k sociálně spravedlivé společnosti. Za sebe říkám, že jsem sice z výsledků voleb zklamaný, ale naše práce v zájmu většiny občanů rozhodně nekončí.

Jiří Hráček

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama