ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2017 12:06:00

Obecné celostátní referendum

Obecné celostátní referendum

Nechť je možné hlasovat pouze o tom, co již Parlament přijal.

 Pokud se nebude možné vyhnout přijetí zákona o obecném celostátním referendu, navrhuje Konzervativní strana, aby toto referendum bylo přijato v podobě „záchranné brzdy“: nechť je možné hlasovat pouze o tom, co již Parlament přijal a president republiky podepsal.

Účinnost zákona by musela být vždy odložena o nějaký přiměřený čas, který by byl určený k tomu, aby se případně shromáždil stanovený minimální počet podpisů (např. 3% z počtu oprávněných voličů v minulých volbách do Poslanecké sněmovny) nutných pro vypsání referenda o příslušném zákoně. Přitom k závaznému odmítnutí běžného zákona by mělo být třeba NE od nadpolovičního počtu zúčastněných voličů (nejméně však např. 30% všech), zatímco závazné odmítnutí zákona ústavního by mělo být snažší (např. jedna třetina zúčastněných voličů plus jeden hlas, nejméně však 20% všech).

V každém případě by se na základě takového zákona nemohlo konat referendum o vystoupení z EU, z NATO apod. Buď by musel být přijat speciální zákon (jako v případě referenda o vstupu do EU), nebo by musel nejprve o vystoupení rozhodnout Parlament a referendem podle takového zákona by bylo možné jeho rozhodnutí zvrátit.

Ostatně soudíme, že přímá volba presidenta musí být zrušena.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík
předseda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama