plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2017 13:17:07

Proč jsem přivítal kandidaturu Mirka Topolánka

Proč jsem přivítal kandidaturu Mirka Topolánka

V pátek 3.listopadu jsem přislíbil M. Topolánkovi svou podporu a o dva dny později jsem ji stvrdil svým podpisem."V jeho politickém působení jistě najdu věci, se kterými jsem se ne zcela ztotožnil, ale to je asi přirozené."

Bývalý předseda ODS i české vlády M.Topolánek byl 2x zvolen do Senátu i za můj současný volební obvod č. 70 – Ostrava- město.

V červnu jsem podepsal kandidaturu i senátoru ODS Jaroslavu Kuberovi, který ale nakonec nekandiduje. "Poté, co se tak z rodinných důvodů rozhodl, jsem nikoho nepodporoval, a proto jsem velice přivítal kandidaturu pana Topolánka," řekl jsem Aktuálně. CZ.

Spolu s mnou podpořil Topolánka i můj kolega ze „senátní lavice“ Lumír Aschenbrenner z Plzně. "V roce 2006 získala ODS pod jeho vedením ve volbách do Poslanecké sněmovny 35,38 procenta hlasů, což je v těchto volbách její vůbec nejlepší výsledek," připomněl senátor Aschenbrenner a pochválil  Topolánka  za "velké diplomatické schopnosti" v roce 2009, kdy tehdejší ruský premiér Putin kvůli sporům s Ukrajinou zastavil dodávky plynu do Evropy.

Mezi senátory, kteří podpořili Topolánka,je i Tomáš Czernin/TOP 09/. Svůj podpis zdůvodnil tím, že mu chyběl mezi adepty o Hrad výrazně politický kandidát. "A nesmíme zapomenout, že za Topolánka byl Karel Schwarzenberg ministrem zahraničí a naše zahraniční politika byla v havlovském smyslu, bránili jsme lidská práva," uvedl Czernin. "Zeptal jsem se ho  na pana Dalíka a Topolánek mě ubezpečil, že i když je přesvědčený o jeho nevinně, tak by žádná milost nepřipadala v úvahu," podotkl Czernin.  

Topolánek není kandidátem ODS

Svůj podpis jsem dal M. Topolánkovi jako nezávislý senátor a člen senátního klubu ODS. Z 10 senátorů ODS podepsali ještě kolegyně Filipiová a kolegové  Grulich,  Aschenbrenner a Oberfalzer. Ostatních 5 podpisů získal MT z jiných klubů. 

Připomínám však usnesení výkonné rady ODS k Topolánkově kandidatuře, které lze stručně shrnout následovně:

1. ODS nemá v prezidentských volbách svého kandidáta, to znamená že jím  není ani Mirek Topolánek.

2. ODS nechce nadále na Hradě prezidenta Zemana, protože se obává mocenského paktu Babiš - Zeman. Zemanův vztah k ústavě ČR je problematický, jeho výkon prezidentského úřadu  není nestranický. ODS si přeje jiného prezidenta.

3.ODS ponechává na voličích, pro kterého kandidáta se rozhodnou.  Je však pochopitelné, že Topolánkovy názory  a postoje  jsou ODS mnohem bližší než  Zemanovy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama