JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2011 19:09:39

Šumavu nelze nechat napospas kůrovci

Šumavu nelze nechat napospas kůrovci

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa ke sporům o řešení situace v Národním parku Šumava.

Každému soudně uvažujícímu člověku musí být jasné, že Šumava, nejen území národního parku, potřebuje od nás racionální řešení, které nemůže vycházet ani z technokratických kroků, ani ze zájmů žádných lobby, ani z jednostranných vulgárních experimentů na více než 4000 ha parku. Pokud by měl zvítězit jakýkoli jednostranný názor, prohraje jak šumavská příroda, tak lidé, kteří zde žijí, ale i dobrá přeshraniční spolupráce.

Šumava je kulturní krajinou po dobu více než 500 let. Lidé zde žili a hospodařili a vážili si přírodního bohatství, které je obklopovalo. Stejně tak by tomu mělo být i dnes. Pokud je někdo přesvědčen, že má kůrovec zvítězit nad člověkem, ať to bez obalu přizná a ať také řekne, jak se bude na vzniklé škodě v řádu miliard korun podílet u nás, v Rakousku i v Německu.

Pokud máme přírodní krásy Šumavy zachovat pro příští generace, tak bychom z toho neměli vyčleňovat generace, které následují bezprostředně po nás. Jestliže někdo mluví o tom, že si příroda pomůže sama, tak vylučuje i své děti a vnoučata, aby se mohly těšit krásou Šumavy. Nejde totiž o divokou přírodu, ale o kulturní krajinu, jejíž tvář v minulém i předminulém století výrazně ovlivnil člověk. A proto je opět na člověku, aby této krajině pomohl. Zejména tím, že postupně pomůže monokultury, snadno podléhající škůdcům či přírodním živlům, změnit ve vícevrstevnatý smíšený les.

KSČM sama připravila už 3 návrhy zákona o Národním parku Šumava a další, již čtvrtý, podpořila. Žádný z nich se zatím nepodařilo prosadit. Jsme toho názoru, že pouze takový zákon může vnést pořádek do současného chaosu, který má, žel, i citelné ekonomické následky.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama