Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2017 14:27:00

Mladí sociální demokraté se připojili k celosvětové kampani proti daňovým únikům

Mladí sociální demokraté se připojili k celosvětové kampani proti daňovým únikům

Společně s desítkami dalších organizací sdružujících statisíce mladých lidí z celého světa a ve spolupráci se zastřešující organizací Young European Socialists (YES) se Mladí sociální demokraté připojují k celosvětové kampani proti daňovým únikům.

 Společně s desítkami dalších organizací sdružujících statisíce mladých lidí z celého světa a ve spolupráci se zastřešující organizací Young European Socialists (YES) se Mladí sociální demokraté dnes připojují k celosvětové kampani proti daňovým únikům, neplacení daní a využívání daňových rájů #NotMyParadise.

Cílem je zásadně proměnit daňová pravidla na národní, unijní i celosvětové úrovni a důsledněji trestat ty, kteří si neoprávněně přisvojují světové bohatství. Oznámil to předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček.

Společně s mladými sociálními demokraty z přibližně čtyřicítky zemí světa se dnes Mladí sociální demokraté připojili v Praze ke kampani, jejímž cílem je pod heslem #NotMyParadise zabránit obrovským daňovým krádežím, které za bílého dne probíhají po celém světě a které odvádějí z veřejných rozpočtů prostředky, jež posléze chybí ve vzdělávání, zdravotnictví a v boji s chudobou. Evropští mladí sociální demokraté to oznámili na společné tiskové konferenci.

Na celosvětové úrovni je zapotřebí zvýšit tlak na multimiliardáře a důsledněji kontrolovat jejich finanční aktivitu prostřednictvím vytvoření globálního finančního registru bohatství fyzických osob, který by spravoval Mezinárodní měnový fond a který by byl přístupný všem daňovým úřadům působícím na národní úrovni. Dále je nutné uvalit dvouprocentní globální daň na veškeré výnosy takto zapsaného majetku, a to až do chvíle, než bude řádně zdaněn.

Současně musí svět vyvinout politický a ekonomický nátlak na daňové ráje a donutit je ke změně vnitrostátních právních předpisů. Za tímto účelem by mělo mezinárodní společenství na tyto země uvalit dovozní a vývozní sankce, které by kompenzovaly negativní externality jejich špinavého byznysu. Současně je nutné se neméně silně zaměřit i na nadnárodní korporace, které se často chovají jako právní osobnosti stojící nad zákonem. Je obzvláště třeba zvýšit jejich transparentnost, a to zejména zavedením povinné mezistátní výměny informací o jejich ekonomických aktivitách. Dále je nutné komplexně zdanit jejich globální zisk, v jehož rámci dochází k účelovým přesunům zisků mezi jednotlivými součástmi holdingů. Výše daňové povinnosti pro tyto korporace by měla být stanovována z celkové ekonomické aktivity a korporace by měly platit daně tam, kde dané zisky vznikly.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama