JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2017 11:06:00

Totalitní režim byl jeden velký kriminál

Totalitní režim byl jeden velký kriminál

Komentář na facebookovém profilu k výročí 17. listopadu

 Totalitní režim byl jeden velký kriminál. Narodil jsem se v něm a i když mi bylo v roce 89 teprve deset let, tu krutou perspektivu života, ve kterém nebudu nikdy moci říkat, číst a psát, co chci, dělat, co chci, a cestovat, kam chci, jsem si velmi silně uvědomoval.

Asi proto považuji svobodu za to úplně nejcennější, co může člověk mít. Před 28 lety nás všechny najednou propustili, jenže někteří si na svobodu podobně jako naši vězni těžko zvykali. Neuměli se vypořádat s tíhou zodpovědnosti, která jde se svobodou ruku v ruce, a někteří – tak jako ti naši bývalí vězni – by se vlastně nejraději do vězení, ve kterém byl život jednoduchý a bezpečný, vrátili.

Nesmíme jim to dovolit, protože by nás tam vzali zase s sebou. Nesmíme se jim však ani vysmívat - měli bychom jim pomáhat tíhu svobody nést a starat se o to, aby v ní neutrpěli újmu.

Když se dívám na fotky ze vzpomínkových akcí, mívám někdy pocit, že vypadají spíš jako z pohřbu. Celý 17. listopad by ale měl být krásná oslava. Pro mne je to veselá chvíle a vzpomínka na historicky nejsilnější okamžiky, které jsem mohl prožít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama