Ing. Markéta Pekarová Adamová

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • předsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2017 17:48:30

Pane předsedo Vondráčku, zákony mají platit bez rozdílu pro všechny

Pane předsedo Vondráčku, zákony mají platit bez rozdílu pro všechny

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 11. 2017

Děkuji za slovo. Vážená vládo, vážení kolegové, vážené kolegyně. Já bych chtěla z tohoto místa pogratulovat ke zvolení panu místopředsedovi Petru Fialovi. Děkuji za to, že konečně v tom třetím kole to dopadlo tímto způsobem, i když si myslím, že to tak mělo dopadnout hned v té volbě první.

Nicméně dovolte, abych jako zastupující našeho pana předsedy Kalouska, který je řádně omluven, se ještě vyjádřila k jedné věci. Když už teď máme kompletní vedení této Sněmovny, tak si myslím, že se hodí připomenout věc, která se stala o tomto víkendu a výroky, které byly pronesené naším panem předsedou, panem Vondráčkem. Myslím si, že všichni jste to zaznamenali v médiích, že jste všichni s tím asi obeznámeni, ale přece jenom pro připomenutí pro ty, kteří by nevěděli, tak v pořadu "Otázky Václava Moravce" odpovídal na dotaz, který se týkal vydání pana předsedy Babiše a pana Jaroslava Faltýnka. A musím říci, že ty výroky, které tam zazněly, byly opravdu z úst takto vysoce postaveného ústavního činitele poměrně překvapující až skandální. Já je přečtu, abyste věděli, o čem je řeč.

Šlo tedy o dotaz, zda rozhodování o vydání mandátového a imunitního výboru a této Sněmovny bude nějakým způsobem ovlivněno tím, že pan Babiš by měl být tím, který bude premiérem této země. A na to, cituji, pan Vondráček řekl: "To bude zase úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co bude lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu." A následně, když byl na tyto výroky dotazován ještě jinými médii, tak aby měl šanci je třeba dovysvětlit, abychom měli šanci je pochopit opravdu v kontextu, tak řekl pro rozhlas 27. listopadu: "Jelikož Andrej Babiš bude premiérem, policejní vyšetřování kauzy Čapí hnízdo by se mohlo o čtyři roky odložit."

Pan Vondráček tímto popírá základní principy právního státu, to znamená, že jeden člověk by měl být tady v tomto případě nad zákony. Zákony však mají platit bez rozdílu pro všechny. Já vás tedy žádám, pane předsedo Vondráčku, abyste tyto své výroky buďto vysvětlil, protože si myslím, že i ostatní kolegy z ostatních klubů bude zajímat vaše vysvětlení, a abyste - pokud je nevysvětlíte dostatečně - je také odvolal a omluvil se za ně, protože vy v tuto chvíli děláte z poslanců, kteří jsou tady přítomni, vlastně de facto nadlidi, a zejména pak pana Babiše, který má být budoucím premiérem. A já si myslím, že to tak není, a že imunita, kterou máme a požíváme, by v tomto směru určitě neměla být využita a on opravdu bude posuzován jako poslanec, nikoliv jenom jako premiér.

Pokud tedy jsme stále ještě v právním státě - a já doufám, že Česká republika jím opravdu je i nadále, tak si myslím, že by vaše omluva a vysvětlení těch výroků byly na místě. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama