Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2017 15:05:02

Levná pracovní síla snižuje cenu práce na trhu

Levná pracovní síla snižuje cenu práce na trhu

Česká republika se potýká s nedostatkem obsazených pracovních míst, které se firmám nedaří obsadit z důvodu nedostatku kvalifikovaného personálu a nízkých mezd , které zaměstnancům nabízejí a ti pak odcházejí pracovat do zahraničí.

Ministerstvo zahraničních věcí chce tento problém řešit dovozem pracovníků z Vietnamu, Mongolska a Uzbekistánu. Příchodem levné pracovní síly se však snižuje cena práce na trhu, jelikož firmy nebudou nuceny zvyšovat mzdy a neobsaditelná pracovní místa za „almužny“ tak obsadí pracovníci z východních zemí.

Pracovní nabídky, kde není potřeba kvalifikace se pohybují kolem 13 tisíc hrubého, ale za to český občan nemůže důstojně žít, proto je v naší republice téměř 2 miliony lidí na pokraji chudoby a více jak 260 tisíc pracuje v zahraničí. Firmy mají problém však obsadit také pracovní pozice, na které je potřeba kvalifikace a to jak z důvodu mzdového ohodnocení, ale také díky tomu, že kvalifikovaného personálu je čím dál méně. Pokud místo není obsazeno do měsíce, může ho firma obsadit třeba vysněným Ukrajincem, pro kterého je tato mzda dostatečná a je za ni ochoten pracovat. Lepší mzdová nabídka by přitom na neobsazené pozice přivedla české zaměstnance.

Hromadné navážení levné pracovní síly však může způsobit problém, až firmy odkočují jinam a pracovní místa zaniknou, můžeme tu mít tisíce nezaměstnaných cizinců, což bude větší problém, než současný nedostatek levné pracovní síly. Stát však podlehl tlaku firem, jejichž jediným motivem je zachování co nejnižších platů v Česku místo, aby snížil daňové zatížení práce pro firmy.

Řešení neobsazených pracovních míst levnou pracovní silou je nesystémový krok a je následkem selhávajícího vzdělávacího systému a to především technických oborů a řemesel. Pracovní trh nepotřebuje novou levnou pracovní sílu, ale potřebuje kvalifikované pracovníky a placená místa tak, aby z nich mohli důstojně žít čeští občané. Kvalifikovanou pracovní sílu si však musíme vychovat sami doma, dovozem ze zahraničí se dlouhodobě problém nevyřeší. Pracovní trh musí korespondovat s vzdělávacím systémem, na který se však nepohlíží komplexně a tak čím dál více upadá.






Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama