Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2017 21:13:58

Zdravotnický systém existuje pro pacienta. Ne pro lékaře, pojišťovny a SÚKL

Zdravotnický systém existuje pro pacienta. Ne pro lékaře, pojišťovny a SÚKL

Projev na 11. schůzi Senátu dne 6. 12. 2017 k senátnímu návrhu zákona senátora Vladimíra Plačka a dalších senátorů, kterým se mění zákon o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů

Já děkuji, vážený pane místopředsedo, vážení přítomní. Já vystupuji proto, že bych ráda pravý opak. Ale že to je pozdě, to je mi taky jasné. Ale hlavně, co chci říct, že lékaři v tom svém protestu, a nakonec i lékárníci, stomatologové vypadají jako rebelové, kteří vždy něco mají a neradi plní nové úkoly. To není pravda. Kdyby totiž tato záležitost měla ten pravý smysl, že se pacient nebo jeho ošetřující lékař dozví, jaké kombinace léků užívá, tak pak by to mělo smysl pro pacienta. Zdravotnický systém existuje pro pacienta. Nikoli pro lékaře, ani pro pojišťovny, ani pro SÚKL. Prostě ne. Pro pacienta. Jaký význam to bude mít pro pacienta. Jenom samé komplikace, rizika a nepříjemnosti. A já bych nerada byla, kdyby došlo k tomu, byť jedinému úmrtí, na účet tohoto podle mě nesmyslu.

Pokud to nesplňuje to, co jsem řekla, tak je to zbytečné. Já tedy se ptám, pan ministr to samozřejmě koupil, už hotovou věc, on za to nemůže, jak ho znám, tak je natolik zodpovědný, že by to sice chtěl plnit, ale asi je v tom určitá bezmocnost, stejně jako nás všech. A prostě já se ptám, kdo z toho má prospěch? Já když jsem to přemítala křížem krážem, tak podle mě počítačová technika a její prodej. Nic jiného v tom nevidím. Budu ráda, když mi to někdo rozmluví. Mě totiž napadla analogie s Drábkovými eKartami, což bylo úplně totéž. A nakonec víme, jak to dopadlo. Hlavně s jeho náměstkem.

Takže já bych moc prosila, já vím, že to asi nejde změnit, ale nebylo to odsouváno, protože byl někdo líný, pohodlný a jaksi nebyla pro něj přijatelná jakákoliv inovace. Je to vytržené z kontextu. Dokud nemáme koncepci zdravotnictví, podle které by se mělo rozhodnout, co je účelné digitalizovat, tak stejně je to prostě nesmysl. Nevím, dneska jsem dostala dopis od ředitele grémia majitelů lékáren, což myslím, že je taky jeden z nejinformovanějších lidí, a ten poukazuje na ty jiné a další nedostatky toho systému. Proboha, tak když jsou proti tomu všichni, kdo v tom mají co dočinění, tak by to snad stálo za zamyšlení. Neprosazovat takové věci, které neslouží pacientovi, znova to opakuji. Já cokoli jsem v životě činila, tak jsem vždy měla hlavní zřetel na pacienta, nikoli na nějaké úřednické postupy.

Dneska je to zákon, což je tedy tragédie, protože ten, kdo ho nebude plnit, tak skutečně ho může stihnout postih. Ale já to neříkám ze strachu z postihu. Já to říkám proto, že to je prostě podle mě nesmysl.

A dokud to nebude plnit tu úlohu, kterou už jsem tady říkala, tak by se to mělo přímo zakázat. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama