Ing. Ladislav Kos

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2017 13:55:00

Spolky úspěšně suplují činnost stavebních úřadů

Spolky úspěšně suplují činnost stavebních úřadů

„Soud zrušil stavební povolení pro stavbu Rezidence Letokruhy na pražských Roztylech“. Jedná se o ukázkový případ, kdy spolky úspěšně suplují činnost stavebních úřadů.

 Od 1.1.2018 jsou však spolky díky novele stavebního zákona z účasti na územních a stavebních řízení vyloučeny.

Rezidence Letokruhy měla být první etapou výstavby bytového komplexu „Bytový park Roztyly“, která má mít ve třech etapách celkem 22 bytových domů. První etapa představuje čtyři bytové domy s 87 byty, na které investor zahájil před dvěma lety rezervace. Záměr však byl od samého počátku konfliktní – počínaje nevýhodným prodejem městských pozemků MČ Praha 11 (za 2490Kč/m2), přes navýšení koeficientu zastavitelnosti, účelového obejití procesu EIA tzv. “salámováním“ až k nepovolenému kácení dřevin.

Díky úspěšné žalobě spolku Zelené Roztyly soud zrušil stavební povolení na tento záměr. Na jaře tohoto roku zrušil soud i územní rozhodnutí.

Investor, společnost Alborg-Development a.s., kterou média zahrnula do okruhu firem figurujících ve skandálu kolem odvádění peněz z pražského Dopravního podniku – prodeje jízdného, tak v tuto chvíli nedisponuje ani pravomocným územním rozhodnutím, ani stavebním povolením pro svůj rozestavěný projekt. V obou řízeních se bude nyní pokračovat u Magistrátu hl.m. Prahy, který obě nezákonná rozhodnutí vydal.

„Nesmírné úsilí místních obyvatel stojí za úspěchem ve zdánlivě předem prohraném sporu se sebevědomým developerem. Od roku 2008 poukazujeme na nevýhodný prodej městských pozemků, na nezákonnou úpravu územního plánu a zejména na množství chyb, kterých se úřady při povolování stavby Rezidence Letokruhy ve prospěch investora dopustily. Bráníme maximálnímu vytěžení území, které investor činí bez ohledu na zdraví, majetek a životní prostředí místních obyvatel.“ říká k vydanému rozsudku Šárka Zdeňková, zakladatelka spolku Zelené Roztyly.

„Rozsudek zrušující územní rozhodnutí výslovně uvedl: Limity nejsou stanoveny pro zajímavost, musejí být dodržovány. Rezidenti nesmějí být pokusnými subjekty, na nichž se bude bez ohledu na zákon testovat, kolik developerského zisku stojí zničené zdraví a předčasná úmrtí.” doplňuje Aleš Kulhánek ze Zelené Roztyly, z.s.

„Soud uznal naší argumentaci o chybějícím procesu posuzování vlivů na životní prostředí pro uvedenou stavbu. Akcentoval ve shodě s žalobci, že stavební řízení je též navazujícím řízením ve smyslu zákona EIA. Řada podmínek pro stavební řízení týkající se ochrany před hlukem a imisemi znečišťujících látek do ovzduší a dalšími vlivy na zdraví a životní prostředí místních obyvatel, stejně jako ochrany jejich domů před praskáním v důsledku vibrací, mělo vzejít právě z procesu EIA. To se však v daném případě nestalo.“ uvádí jeden z důvodů soudního rozhodnutí Michal Bernard z Advokátní kanceláře Dohnal & Bernard, který žalobce v řízení před soudem zastupoval.

„Jedná se o ukázkový příklad, kdy spolky úspěšně suplují kontrolní činnost stavebních úřadů. Díky novele zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) platné od listopadu 2017 drtivá většina záměrů, vč. středně velkých bytových souborů, administrativních a komerčních budov, garáží a parkovišť atd., nebude již předmětem posuzování a veřejnost se o jejich přípravě často ani nedozví. Od ledna 2018 díky novele stavebního zákona přijdou občanské spolky o možnost účastnit se územních a stavebních řízení a hájit tak nejen ochranu přírody a krajiny, ale i místní obyvatele před mnohdy kontroverzními záměry. Proto jsem byl jedním z iniciátorů ústavní stížnosti na část novely stavebního zákona.“ uzavírá senátor Ladislav Kos z Hnutí pro Prahu 11.ky úspěšné žalobě spolku Zelené Roztyly soud zrušil stavební povolení na tento záměr. Na jaře tohoto roku zrušil soud i územní rozhodnutí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama