Ing. Ladislav Kos

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2022 17:33:00

Přiměřený zisk je velice těžko uchopitelná kategorie

Přiměřený zisk je velice těžko uchopitelná kategorie

Projev na 29. schůzi Senátu 13. září 2022 – Pomoc občanům a podnikatelskému sektoru s nárůstem cen energií

 Dobré odpoledne, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Páni ministři odešli, což mě mrzí, protože hlavně na pana ministra Síkelu jsem měl připraveno několik otázek. Zejména ekonomických, které souvisí s dotací na energie. Je tady zastropování na 6 Kč za elektrickou energii, 3 Kč za kWh plynu. Mě samozřejmě zajímá, jaké by byly celkové náklady této akce třeba za měsíc při současných cenách. Bohužel se to nedozvím. Myslím, že je to zajímavý balíček peněz, který pak samozřejmě vláda nějakým způsobem musí získat. A protože deklarovala, že ho nebude získávat na dluh, ale nějakými jinými způsoby, tak jsem se chtěl samozřejmě zeptat i na ty způsoby, jak peníze na pokrytí zastropování získá.

To znamená, že jsem se chtěl zeptat, jestli stále přichází v úvahu daň z neočekávaných zisků, zda se bude týkat bank a výrobců energie, jak bylo deklarováno. A jestli se nebude třeba týkat někoho jiného, kdo jistě v současné době má neočekávané zisky, jako je třeba zbrojní průmysl nebo obchodní řetězce.

Stejně tak jsem se chtěl zeptat, jak vysoká bude tato daň a především v souvislosti s ní, jakým způsobem bude definován přiměřený zisk, protože to je taková velice těžko uchopitelná kategorie...

Děkuji. Není tady pan ministr, takže nebudu otázky rozvíjet, nebudu se ptát, ale chtěl jsem tady promluvit o jedné záležitosti, která s úsporami energie souvisí.

To je rozúčtování tepla v bytových domech, tak jak probíhá v současné době podle vyhlášky. Vyhláška víceméně nivelizuje spotřebu v jednotlivých bytových domech, resp. v jednotlivých bytech, takže já vám tady uvedu takový příklad, abyste to pochopili. Byty jsou většinou vybaveny ať už poměrovými nebo skutečně měřáky, které měří spotřebu v GJ. Já vám uvedu takové dva případy spotřeby a dva případy toho, jak vypadají platby.

Domácnost č. 1 bude mít spotřebu 10 jednotek tepelné energie, domácnost č. 2 bude mít spotřebu 1000 jednotek tepelné energie. Jak to vychází potom podle té vyhlášky v platbách? Domácnost č. 1, která spotřebovala těch 10 jednotek, bude platit za energii kolem 10 tisíc, ta druhá domácnost, která spotřebovala 1000 jednotek, bude platit 20 tisíc korun. Vyhláška umožňuje jenom to, že rozdíl v platbách mezi minimální a maximální spotřebou energie může být max. dvojnásobný. Takže ten, kdo spotřebovává málo tepla, doplácí na ty, kteří ho spotřebují hodně.

Proto, jak jsme tady měli výzvu od jednoho nejmenovaného kolegy, že bychom si mohli vyzkoušet topit v bytě na 17 stupňů, já bych klidně to možná zkusil i na 15, ale upřímně řečeno, právě v bytovém domě, ve kterém bydlím, to nemá žádný valný smysl, protože jestli topím na 15, 17, 19, 21 nebo možná i 23, ta platba za teplo bude úplně stejná. Proto jsem navrhl do toho hromadného usnesení, které se připravuje, právě jeden bod, a to apel na vládu, konkrétně na ministerstvo pro místní rozvoj, aby tuto vyhlášku o rozúčtování tepla v bytových domech přepracovalo právě ve prospěch toho, aby motivovala jednotlivé majitele bytu k úsporám.

Tolik za mě, děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama