ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2017 14:47:00

Menším obcím Středočeského kraje hrozí kolaps autobusové dopravy

Menším obcím Středočeského kraje hrozí kolaps autobusové dopravy

Na šedesát starostů měst a obcí Středočeského kraje se včera sešlo na společném jednání ohledně veřejné dopravy ve Středočeském kraji.

 Dlouhodobě společně apelují na zástupce kraje, aby přehodnotili současný stav plateb dopravcům a napravili toto dosud velmi netransparentní prostředí. Obce teď po změně zákona mají doplácet mnohem více na veřejnou dopravu, než kolik zvládnou jejich rozpočty.

Současnou situaci ve veřejné autobusové dopravě považují starostové spolu s předsedkyněmi a předsedy svazků obcí ve Středočeském kraji za velmi znepokojivou, a žádají hejtmanku Jaroslavu Jermanovou o nápravu.

„Systém doplatků jednotlivých obcí je v současném stavu nekoncepční. Každá obec má podmínky nastavené jinak, některé přispívají velmi vysoké částky, některé nepřiměřeně nízké. Obce, které jsou obslouženy výlučně železnicí nedoplácejí nic,“ píší starostové v otevřené výzvě. Dosud se jich pod dokument podepsalo na šest desítek, a hlásí se další.

Například starosta Vyžlovky Jan Pelikán uvedl, že zatímco v minulých letech dávala obec na dopravu 150 tisíc korun ročně, teď po nich dopravci žádají 450 tisíc korun. „To je pro nás absolutně neúnosné,“ varuje starosta Pelikán. Pokud by podle měj měla situace zůstat nezměněná, obce nebude moci veřejnou dopravu hradit a lidé v kraji budou mít velmi zhoršenou dopravní dostupnost.

„Kraj nemá jasnou představu, koho a kam chce vlastně přepravit. Stávající systém financování veřejné dopravy je netransparentní a přežitý. Kraj musí definovat standard dopravní obslužnosti,“ kritizoval současný systém starosta Rudné Lubomír Kocman.

Podporu našli starostové u zástupců hnutí STAN, kteří se se starosty dotčených obcí sešli, a situaci detailně prodiskutovali. „Stojíme za výzvou středočeských starostů a podpoříme je všemi možnými způsoby. Veřejná doprava ve Středočeském kraji je financována nesystémově a po rozhodnutí vlády o navýšení mezd řidičům se to projevilo v plné nahotě. Požadujeme, aby kraj konečně zpracoval transparentní systém financování autobusové dopravy. Do té doby obce nebudou své finanční příspěvky zvyšovat,“ podpořil výzvu středočeských starostů člen předsednictva STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalík.

Vláda schválila navýšení platů řidičů hromadné dopravy, následně také navýšení minimální mzdy. „Toto opatření výrazně navýšilo náklady dopravců, a protože je díky tomu ztráta na veřejné dopravě vyšší a my jsme povinni tuto ztrátu hradit, podíl, který mají Středočeské obce zaplatit na veřejné dopravě navíc, se pohybuje okolo částky 90 milionů korun v roce 2018,“ stojí dále ve výzvě starostů.

Výzva starostů Středočeského kraje ve věci
ŘEŠENÍ SITUACE, ZPŮSOBENÉ ZVÝŠENÍM NÁKLADŮ OBCÍ NA VEŘEJNOU AUTOBUSOVOU DOPRAVU

My, starostky a starostové Středočeského kraje, spolu s předsedkyněmi a předsedy svazků obcí ve Středočeském kraji, považujeme současnou situaci ve veřejné autobusové dopravě za velmi znepokojivou.

Vláda schválila navýšení platů řidičů hromadné dopravy, následně také navýšení minimální mzdy. Toto opatření výrazně navýšilo náklady dopravců, a protože je díky tomu ztráta na veřejné dopravě vyšší a my jsme povinni tuto ztrátu hradit, podíl, který mají Středočeské obce zaplatit na veřejné dopravě navíc, se pohybuje okolo částky 90 milionů Kč v roce 2018.

Systém doplatků jednotlivých obcí je v současném stavu nekoncepční. Každá obec má podmínky nastavené jinak, některé přispívají velmi vysoké částky, některé nepřiměřeně nízké. Obce, které jsou obslouženy výlučně železnicí nedoplácejí nic.

Po Středočeském kraji proto žádáme, aby na základě analýzy současného stavu stanovil transparentní způsob plateb za dopravní obslužnost objednávanou Středočeským krajem. Výpočet příspěvku musí být transparentní a postavení obcí s možností obslužnosti po železnici a obcí bez této možnosti musí být rovnoprávné.

Dále také žádáme, aby byla situace s navýšením doplatků urgentně řešena na krajské i celostátní úrovni systémově a v dlouhodobém horizontu, obdobně jako je řešeno spolufinancování osobní drážní dopravy. Požadované částky odmítáme ze svých rozpočtů hradit. Vyzýváme Asociaci krajů ČR, Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv ČR ke společnému postupu v této věci.

Ostatní obce a svazky obcí ve Středočeském kraji vyzýváme, aby odmítly podepsat dodatky smluv související s požadovanými úhradami za ztráty dopravců.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama