RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2011 8:25:29

„Zajímavé“…, a ani to tak dlouho netrvalo

„Zajímavé“…, a ani to tak dlouho netrvalo

Prostě na tzv. levicové politické scéně cesta k „zajímavosti“ dlouho netrvala.

„Zajímavé“…, a ani to tak dlouho netrvalo

Když v březnu 2011 na řádném sjezdu ČSSD prohrál Michal Hašek souboj o post předsedy strany s Bohuslavem Sobotkou těsným rozdílem až ve druhém kole voleb, bylo jasná, a nejen já jsem o tom psal, že příměří a „klid zbraní“ je toliko dočasný. Od března uplynulo kolik – pět měsíců? A není dne, aby se v ČSSD neodehrávaly spory a půdky, neprobíhaly různé mediální přestřelky. Zajímavé je, že „veřejným účastníkem“ a častěji terčem, jako nyní v reakci hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase (jinak, jak se všeobecně ví, bývalého člena KSČ), je současný předseda ČSSD B. Sobotka. Poražený protikandidát M. Hašek se příliš neangažuje. Proč taky, že? Má na to lidi. Takovéto praktiky mohou leccos evokovat.

Kdo pozorně sleduje tyto „souboje“ nemůže nevidět, že současný předseda ČSSD nedělá nic víc, ani nic méně než to, že ctí stranická usnesení a program strany, která, podobně jako na levici druhá KSČM o sobě tvrdí, že je levicová. Jenže ona se ta levicovost u řady funkcionářů obou stran tak nějak smrskla do balíčků lobismu za tu kterou investici, pronájem, prodej, umetení cestičky nějakému většímu, ale i menšímu podnikateli. Děje se tak zřejmě žel v parlamentu a ještě více na komunální i krajské úrovni.

Zajímavé jsou jistě i různá spojení, která se stále jasněji ukazují. Spolupráce tandemu Hašek – Filip je docela chronicky známou záležitostí ještě z doby, kdy „místopředsedování“ druhého jmenovaného PS PČR umožňovalo mnoho a mnohé….. Zejména přípravné fáze druhé volby hlavy státu a dohadování o některých věcech, které bylo třeba, aby sněmovna podpořila.

Udělá-li se projekce do regionů lze mimo jiné dojít i do Moravskoslezského kraje, kde vládne koalice ČSSD a KSČM a kde se proti politickým i volebním programům obou těchto levicových stran naprosto „nelevicově“ chystá pronájem krajské nemocnice v Novém Jičíně, což po řadě zkušeností z jiných míst republiky bude zřejmě jen „bojová příprava“ na snazší privatizaci. Zajímavé jsou v této chvíli i volené argumenty ze strany hejtmana kraje J. Palase, že chtějí zachovat tu či onu lékařskou odbornost, kvalitní a dostupnou zdravotní péči atd. A především ulevit krajské kase, kde nejsou peníze. Zajímavé je, že někdo na službu nemá a druhý na ni bude mít. V tom případě je to vždy stejné, buď je další poskytování méně kvalitní a nebo výrazně zeštíhlí na obory tzv. lukrativní dobře placené pojišťovnou nebo samotnou movitější pacientskou klientelou, často i ze zahraničí. Ano, bodejť by peníze byly, když stejně jako v Ústeckém kraji se jich slušná částka odčerpává na platy navymýšlených uvolněných funkcionářů, za které stejně práci dělají krajští úředníci. Konečně i resort zdravotnictví údajně řídí člověk se zemědělským vzděláním. Možná proto se na úseku zdravotnictví oře a oře.

Zmíněná spojení sebou nesou i podobné praktiky. Když někdo nesouhlasí či dokonce hatí tyto „bohulibé“ zájmy, je prostě odejit. Pro příklady netřeba chodit daleko. Stalo se to např. MUDr. Růženě Šarišské z Ostravy, která po marném boji z lobisty v KSČM a ČSSD byla odejita z krajské zdravotní komise a nakonec v podstatě donucena, aby ukončila své členství v KSČM. Nyní hejtman J. Palas zpochybňuje kompetenci B. Sobotky vykonávat funkci předsedy ČSSD a nejraději by mu psal i jeho vyjádření k problémům Moravskoslezského kraje, aby byla v duchu místní oranžovo-růžové lobistické krajské vlády. Prostě na tzv. levicové politické scéně cesta k „zajímavosti“ dlouho netrvala. Stále více zasvěcených lidí i neplně informovaných se začíná ptát, jak ještě dlouho si zbytek obou zmíněných parlamentních stran nechá ve svých řadách řádit tyto „siciliánskými manýry“ nasáklé persóny a jak dlouho to bude trpět členská základna?   

Vlastimil Balín, Most

Palas zpochybnil Sobotkovu způsobilost vykonávat funkci lídra ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama