Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2011 19:31:50

Ministr školství Dobeš tahá nepedagogy za nos!

Ministr školství Dobeš tahá nepedagogy za nos!

Je evidentní, že ministr Josef Dobeš hraje v případě platů nepedagogických zaměstnanců ve školství pouze o čas.

Nejdříve se tento Jájínek veřejně bije v prsa, že on zajistil čtyři miliardy korun na platy pedagogů navíc do rozpočtu školství, aby záhy zjistil, že peníze od ministra financí nedostane. Podotýkám, že ministr Dobeš tehdy jasně mluvil o čtyřech miliardách NAVÍC, tedy ne na úkor platů nepedagogů a na úkor vysokých škol. Je zcela evidentní, že ministr zcela selhal a svou nekompetentností a politickou neschopností ohrožuje celou oblast školství, stojíc tváří v tvář hrozbě stávky.

Je jasné, že ministr Dobeš je natolik slabý, že nelze ani očekávat, že dostojí svým slibům a z pozice ministra odstoupí. Spíše srazí paty, protože ve vládě tahá za nitky někdo jiný.

Dalším problémem je také to, že ministr Dobeš škrtá tím nejhloupějším způsobem. Škrty v platech nepedagogů jsou navíc také velká sprosťárna, ale co jiného čekat od tohoto nekompetentního Jájínka. Sám přitom skutečně šetřit neumí a plýtvá, kde se dá. Je tedy na místě, abych panu ministrovi připomněl, kde všude může ušetřit peníze na platy nepedagogů:

  1. Externí právní služby na čerpání peněz z fondů EU, přestože MŠMT má vlastní právní odbor – téměř 100 milionů korun

  2. Podezřelé studie na to, zda jsou školy připraveny na testování a mají dostatečný počet počítačů. To lze udělat levněji rozesláním jednoho jediného mailu – 145 milionů korun

  3. Studie na inkluzivní vzdělávání, kterých má ministerstvo plný šuplík, ale samotná práce v oblasti inkluze nyní na MŠMT stojí – 250 milionů korun

  4. Analýzu na slučování škol, ačkoliv každý zřizovatel sám nejlépe ví, kterou školu musí zrušit či sloučit s jinou – připravuje další stovky milionů

  5. Státní maturity v režii ministra Dobeše - 250 milionů korun ročně

A k tomu ještě připojme tragické nečerpání fondů EU, díky kterému přichází školství o miliardy. Může si vláda Petra Nečase dovolit takto neschopného ministra za současné kritické situace?

Jakékoliv snižování platů nepedagogických pracovníků si v tuto chvíli neumím představit, a pokud by k němu skutečně došlo, považoval bych to za naprosto nepřijatelné. ČSSD jednoznačně stojí za nepedagogy a podporuje jejich legitimní požadavek. V případě, že vláda bude opravdu chtít snížit již tak nízké platy nepedagogů, budeme iniciovat na půdě Senátu PČR mimořádné zasedání školského výboru, kam budou pozváni i premiér Nečas a ministr školství. Na tomto jednání budeme chtít panu premiérovi vysvětlit hloupost tohoto kroku, jelikož ministr Dobeš toho není evidentně schopen.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama