plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2017 21:03:49

Zchátralá Ostravica bude strašit ještě 5 let

  Zchátralá Ostravica bude strašit ještě 5 let

Jakákoliv snaha o zvelebení centra Ostravy není možná bez vyřešení problému bývalého módního domu Ostravica-Textilia.- Na snímku je představa rekonstruovaného OD z roku 2001

Komplex čtyř zchátralých domů na náměstí Dr. E. Beneše v Moravské Ostravě přenechala v roce 2014 společnost Amadeus Real podnikateli Nikosi Boborasovi. Současným většinovým majitelem má být podnikatel Daniel Zeman z Havířova, dříve společník N. Boborase. Pozemky sousedící s budovami  prodalo město společ- nosti Amadeus  Real. Pokud však firma nedoplatí městu dlužnou částku a nezrealizuje svůj projekt do roku 2018, pozemky připadnou zpět Ostravě.

Jaké jsou výhledy? D. Zeman bude čekat na rekonstrukci náměstí a pak hodlá zprovoznit dvě  budovy: v jedné chce zřídit tržnici, ve druhé kanceláře. Co se zbývajícími 2 budovami, tedy historickým jádrem Ostravice, netuší. „Je to na debatu s městem, zda by je nechtělo převzít, opravit a využít,“ řekl.  

Primátor Macura prohlašuje: „Věřím, že Ostravica znovu ožije, a to do pěti let. Již připravujeme ideovou soutěž, která přinese nápady na  využití bývalého obchodního domu a jeho okolí. 

Jak ostravští radní „hejtují“ své město

 Slovo hejtovat (z anglického hate – nenávist),je běžné v diskuzích na internetu. Objevilo se na sociálních sítích také v diskuzi ke zprovoznění ulice Českobratrské v Moravské Ostravě.

V příspěvcích na  sociálních sítích (vybrali jsme ty věcného rázu) mj. zaznělo: ✱ Byla šance udělat tuto ulici pěknější, vypadá však  naprosto tuctově. Zase se šetřilo, zase byly  použity levné materiály, to, že zastávky dostaly LCD displej, mělo být před x lety. ✱ Kvalita prací diskutabilní. ✱ Na cyklostezku se zapomnělo jako v případě Nádražní ulice.

Diskutující se zaměřili také dotaz „kdo za to může?“: ✱ Za centrum města je dlouhá léta zodpovědný JUDr. Semerák a jeho kolektiv nastrčených  loutek. ✱ Za celou dobu nepřišli (radní) vůbec s ničím, co by město pozvedlo. Byty - nic. Proluky - nic, nebo jako malůvka na papíře. Stav zeleně ubohý. Parky zanedbané. Parking nevyřešen. Zděděné urbanistické přešlapy neřešeny. A kultivace veřejného prostoru? Naprostý skandál! - Business prostory kromě Karoliny – nic. (Ostatně, přiznala to sama starostka Bernfeldová  ve svém on-line interview v MS Deníku: „Co se týká administrativních objektů, tak si myslíme, že by zde předně měly být obsazovány stávající volné objekty, ať nedochází k chátrání budov.“)

 Ti, od kterých by člověk očekával jasnou reakci - primátor Macura, reagují stylem: to MOaP, my za nic nemůžeme. Přitom zcela rezignují na to, že přes své podřízené, např. městského architekta, mohou ovlivnit, co a jak se má v centru dělat.


 „Proluky v městské zástavbě jsou jako chybějící zuby v lidském chrupu,"

řekla architekta Špačková v pořadu ČT Ostrava o výstavbě, přesněji řečeno o její absenci v Moravské Ostravě. 

 Jaký je  přístup radnice centrálního městského obvodu k projektům na zástavbu proluk?

 Pořad ČT konfrontuje následující informace:  Na jedné straně zájem investorů napumpovat do centra města 5 mld. Kč, až tisíc nových pracovních míst, nové hotelové pokoje, byty. Projekty, které od všech vyjadřovacích orgánů dostanou kladné stanovisko. Na straně druhé radnice obvodu vedená hnutím Ostravak, která opětovně vydává zamítavá stanoviska k projektům na dostavbu centra.

Je paradoxní, že kraj a magistrát investují čas a peníze na lákání investorů, přičemž do centra Ostravy míří investoři sami, ale stopku jim dává samotný obvod. 

Projekty, které nebyly schváleny, neodporovaly územnímu plánu a většinou měly být realizovány na tzv. prolukách, tedy místech, kde tamní zástavba byla zničena v důsledku válečných let 1944/45. 

 Jsou to mj.: 

✱ Polyfunkční dům v Gorkého ulici

✱ Administrativní budova Švabinského/Porážková. Důvodem zamítnutí bylo umístění dočasného staveniště pro výstavbu ulice Porážková. Investor by určitě pochopil, že by mohl zahájit stavbu až po realizaci ulice… Dnes se zde nachází neudržovaná zeleň.

✱ Hotel Campanille v Poděbradově ulici 

 ✱ Bytový dům na Nádražní ulici 

✱ Parkovací dům na ulici Českobratrské - zamítnuto z důvodů úbytku zeleně. Nachází se zde občas pokosená tráva a jeden strom

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama