ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2017 15:23:27

Hejtmane, předložte koncepci krajských nemocnic. Zatím jen eskalují problémy

Hejtmane, předložte koncepci krajských nemocnic. Zatím jen eskalují problémy

Senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta si vynutil po vedení kraje předložení koncepce dalšího rozvoje zdravotnictví ve Zlínském kraji.

V oblasti zdravotnictví jsem již před rokem navrhoval, aby zastupitelstvo uložilo radě Zlínského kraje předkládat na každém zasedání zastupitelstva kompletní zprávu o postupu přípravy a realizace plánu reprodukce majetku v jednotlivých nemocnicích Zlínského kraje. Toto usnesení nebylo bohužel přijato, a jak se zdá, tak se nám to ani trochu nevyplatilo!

V průběhu roku 2017 se nestalo v zásadě nic. Krajská nemocnice Tomáše Bati má sice nové vedení a z novin se čas od času dozvíme o nějakých dílčích a zcela kosmetických změnách. Žádná koncepce však doposud nebyla předložena a vše zatím připomíná spíše řešení formou pokusu a omylu.

Místo pozitivních změn zavládla nejen v krajské nemocnici atmosféra strachu, protože není jasné, který primář bude, či nebude ve své práci pokračovat. Hejtmanství místo posilování úrovně poskytované zdravotní péče podrobuje primáře psychologickému vyšetření bez příčiny, což je naprosto nepřijatelná a demonstrující metoda výběru.

Potřebná modernizace zdravotnické infrastruktury v krajské nemocnici vůbec nepokročila. Ba naopak se zdržujeme různorodými nápady o přestěhování nemocnice „NĚKAM“, např. do průmyslové zóny v Holešově, což z principu odmítám.

Jak jsem již několikrát zdůrazňoval, krajské nemocnici schází koncepce jejího rozvoje, schází scénář jejího naplňování, schází harmonogram, schází forma financování a hlavně všem nám schází debata o tom, kam vlastně v Krajské nemocnici Tomáše Bati směřujeme a jakou cestou se vydáme.

Tento stav je naprosto nepřijatelný pro pacienty KNTB, o které by nám mělo především jít. Když odejde doktor, natož primář, tak to není stejné, jako když odejde manažer z fabriky. Tito lidé mají neocenitelnou historickou paměť, znají pacienty, jsou duší každého lékařského oddělení. Sám jsem si to vyzkoušel, když jsem ve zlínské nemocnici rodil tři své děti a velmi jsem ocenil, že se vždy o moji rodinu mohl start lékařský tým pod vedením stejného primáře. Navíc jsou to právě primáři, kteří dbají o rozvoj svých oddělení. Příkladem je např. projekt „Malé mimi“, tedy speciální zázemí pro předčasně narozené děti a jejich rodiče, které jsem velmi rád podporoval. A tyto primáře posílám do demonstrujícího výběrového řízení? O tyto lékaře a primáře chceme přijít?

Bohužel jsem v poslední době zaznamenal mnoho kritických hlasů na úroveň poskytované péče! A hejtmanství místo toho, aby to řešilo tak vnáší do dění v krajském zdravotnictví ještě větší chaos a zmatek. A to není dobrá zpráva ani pro nás, kteří se snažíme dlouhodobě podporovat nemocnice. Vždyť prostřednictvím nadace, kterou jsem před 18 let založil, jsem do nemocnic ve Zlínském kraji poukázal více jak 12 milionů a pomohl např. s nákupem inkubátorů, vybavením dětského oddělení, nákupem nových přístrojů, apod.

Proto jsem navrhl, aby krajské zastupitelstvo uložilo radě Zlínského kraje předložit na příštím zasedání zastupitelstva návrh koncepce rozvoje nemocnici ve Zlínském kraji, včetně personálního, finančního a organizačního zabezpečení. Přeci jako zastupitelé nemůžeme nadále mlčky přihlížet této eskalující situaci. A jsem rád, že zastupitelstvo můj návrh podpořilo a výraznou většinou odsouhlasilo.

Ivo Valenta
senátor a krajský zastupitel
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama