Mgr. Václav Klaus

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2017 19:14:00

Rozpočet má 50miliardový schodek ve chvíli, kdy se ekonomice daří

Rozpočet má 50miliardový schodek ve chvíli, kdy se ekonomice daří

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince 2017 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

 Dámy a pánové, dobrý večer.

Nejdřív bych si dovolil všem popřát hezké svátky, protože dnes vystupuji naposledy, takže už nebudu mít tu příležitost. Asi před třemi hodinami jsem se přihlásil do rozpravy. Mezitím jsem zjistil hodně zajímavého o rozpočtu hnutí Úsvit, o rozpočtu Senátu. Zažil jsem jednu úspěšnou, jednu neúspěšnou a jednu neplatnou volbu.

Ale já bych se přece jen rád vyjádřil k rozpočtu. Abych byl tedy precizní, tak jak jsem vyrozuměl, k rozpočtu navrženého KDU a ČSSD, protože pan Babiš se jako distancoval od tohoto rozpočtu, přestože pro něj asi hnutí ANO bude hlasovat. Řekněme si jasně, rozpočet má 50miliardový schodek, a to ve chvíli, kdy se ekonomice daří. Není ani povodeň. Není ani válka. Minimum, čím dál méně prostředků jde do investic, za to spousta prostředků jde do sociálních dávek, výdaje rostou, a čím dál méně lidí v republice pracuje. To je podobná situace, jako kdybyste byli rodina, které se daří. Tatínek i maminka mají dobrou práci, děti jsou zaopatřeny, všichni jsou zdrávi. Nekupujete si žádnou chatu ani žádnou investici. Ale každý měsíc máte 50 tisíc korun sekeru - takováhle rodina. Takže to je ten rozpočet, kterému tady čelíme a který část z vás bude dnes podporovat a hlasovat. Řekněme si jasně, je to špatně.

Další, co tady dnes probíhá, je takové porcování medvěda na druhou, a sice, že tady čtyři roky vládla poměrně stabilní vláda, a nyní si tři čtvrtiny bývalých členů těch vlád a té vládní koalice vzpomínají, co všechno je ještě nedořešeno a co se ještě všechno musí do toho rozpočtu naházet, aby to tady před televizními kamerami zuřivě obhajovali. To je samozřejmě velice nesystematické a velice špatné.

Zbytek jsou samozřejmě takové trošku symbolické změny, které víceméně k ničemu moc nepovedou. Řeknu tady třeba příklad: já podporuji návrh pana poslance Jandy, který se snaží odebrat 7 milionů korun politickým neziskovým organizacím, takové ty ženy pro klima a změnu klimatu, nebo proti změně klimatu, teď nevím přesně. Ale řekněme si upřímně, většina těchto návrhů neprojde. A i kdyby, tak tyto organizace dostávají stovky milionů z Evropské unie, z norských fondů a od Sorose, čili tím jim nijak neublížíme, jenom je rozzuříme.

Takže bych na všechny rád apeloval, aby tyto další návrhy a tak dále byly už co nejstručnější a ten rozpočet jsme urychlili ke konci a odhlasovali. Jako celek je špatný. To dnešní divadlo, že čtyři roky jsme byli (nebyli?) schopni ten rozpočet připravit, a teď tady na poslední chvíli to měníte, je špatné taky, ale musíme tím projít, aby schůze byla zdárně ukončena.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama