RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.

  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2017 15:41:00

Krajský soud dnes rozhodl ve prospěch ZÚR Jihomoravského kraje

Krajský soud dnes rozhodl ve prospěch ZÚR Jihomoravského kraje

Již podruhé se některé obce pokoušely zrušit zásady územního rozvoje, tedy základní dokument pro rozvoj a plánování Jihomoravského kraje. Vadily jim jen některé silniční záměry, přesto se dožadovaly zrušení dokumentu jako celku.

Senát Krajského soudu v Brně dnes (20. prosince 2017) rozhodl o žalobě na zrušení zásad územního rozvoje, který v červenci tohoto roku podalo k tomuto soudu společně více než 40 navrhovatelů, mezi nimiž bylo několik obcí, několik spolků a zástupců veřejnosti a také jeden občan Rakouské republiky. Soud žalobu v celém rozsahu zamítl.

Zprávu o rozhodnutí soudu vedení Jihomoravského kraje velmi přivítalo, už jen proto, že pokud by k tomuto kroku nedošlo, byli by poškozeni nejen obyvatelé Jihomoravského kraje, ale i další, kteří územím projíždí. Mělo by to dopady nejen na dopravu, ale kraj by to poznal i ekonomicky, v Brně by se zabrzdila výstavba nových bytů, navíc na nový územní plán čeká metropole také hodně dlouho. Kraj také oceňuje rychlou práci soudu, protože řízení bylo velmi náročné a velký dík patří také Martinu Malečkovi, náměstkovi hejtmana Jihomoravského kraje a všem odborníkům, kteří se žalobou a její analýzou zabývali.

Za krajský dokument se postavily desetitisíce lidí prostřednictvím obcí, v nichž žijí, žaloba byla podle nich neopodstatněná. Byl by zbrzděn rozvoj Jihomoravského kraje, pro desítky obcí a hlavně pro město Brno by byla znemožněna například realizace protipovodňových opatření. Po podání žaloby se od navrhovatelů odpojila obec Rozdrojovice. Pro Jihomoravský kraj nebyla podaná žaloba překážkou v plnění harmonogramu prací při realizaci na pořizování územní studie. Tento dokument se pak následně stane podkladem pro aktualizaci zásad územního rozvoje kraje.

Písemné odůvodnění rozsudku v této chvíli není k dispozici. Senát by ho měl odůvodnění rozsudku vyhotovit do 30 dnů, ale s ohledem na rozsah samotného přezkoumávaného dokumentu a i podání stran v soudním řízení lze předpokládat, že ani tato lhůta soudu nebude dostačovat pro sepsání podrobného odůvodnění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama