Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.12.2017 22:39:00

Bylo by fajn, aby i ČR přesunula ambasádu do Jeruzaléma

Bylo by fajn, aby i ČR přesunula ambasádu do Jeruzaléma

Jan Bartošek k uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele

Poslanec a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek podpořil iniciativu prezidenta USA Donalda Trumpa mezinárodně uznat Jeruzalém coby hlavní město Státu Izrael. V souvislosti se záměrem americké administrativy přesunout ambasádu USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma poznamenal Jan Bartošek, že bychom jako ČR měli též zvážit přesun svého velvyslanectví v židovském státě do Jeruzaléma.

„Myslím, že by bylo fajn, aby i ČR přesunula ambasádu do Jeruzaléma!“, napsal začátkem prosince na svém twitterovém účtu.

Motivací k podpoře tohoto záměru jsou tradičně vynikající vztahy mezi ČR a Izraelem, charakterizované vysokým podílem obchodní výměny i vzájemných investic i intenzivní spoluprací na poli politickém, kulturním a v neposlední řadě i v oblasti vědy a výzkumu. Tradičně nadstandardní vztahy obou zemí dokládá i společné zasedání vlád, které naposledy proběhlo před pěti lety v Praze. Zároveň jde o akt posilování transatlantické spolupráce a důvěryhodnosti ČR v očích tradičních spojenců.

Jan Bartošek zároveň odmítl postoj 128 států, které na půdě OSN schválily rezoluci odsuzující Trumpův krok uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. ČR se hlasování zdržela. „Jsem rád, že Česko na půdě OSN nepodpořilo rezoluci odsuzující uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Izraelský stát je naším důležitým partnerem od jeho vzniku v roce 1948. Hlavní městem Izraele je zkrátka Jeruzalém a chození kolem horké kaše přes 20 let zjevně nic nevyřešilo.“, prohlásil Bartošek.

Zdroj: jihocesky.kdu.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama