MUDr. Vojtěch Adam

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2011 13:27:31

Neuvěřitelný postoj některých politiků k Velké ceně v Brně

Neuvěřitelný postoj některých politiků k Velké ceně v Brně

Pojede se mistrovství světa MOTO GP na Masarykově okruhu i v příštích letech?

Je až neuvěřitelné, co musí řešit vedení okruhu v těchto týdnech. Uspokojení z průběhu celého závodního víkendu a návštěvy téměř čtvrt milionu diváků se dostává do stínu obav z budoucnosti konání mistrovství světa v Brně. O co jde? O tzv. zalistovací poplatek okruhu, který platí každý pořadatel velkých cen společnosti Dorna Sports, která je držitelem práv Moto GP. V případě Brna je to 75 milionů korun. Pokud se to zdá někomu mnoho, tak ať si zjistí enormní zájem dalších potenciálních pořadatelů, kteří stojí v řadě a netrpělivě čekají, zda některý z okruhů z různých důvodů  ze seriálnu MS vypadne, aby ho bleskově nahradili. Samozřejmě s vědomím, že pro okruh, který ze seriálnu zmizí není cesta zpět anebo jen velmi, velmi obtížná. Pokud není pořadatel schopen zalistovací poplateu uhradit, mistrovství světa končí. Toto je současný největší problém naší Velké ceny.

Na jaře jsme byli jako poslanci, zvolení za jihomoravský kraj, pozváni na okruh, abychom se se situací seznámili. Zdaleka jsme tam nebyli všichni, ale ti, kdo přišli, projevili zájem pomoci situaci řešit. Jak bylo zveřejněno, v neděli došlo k dohodě, že jihomoravský kraj a město Brno přispějí čáskou každý 10 milionů korun a ministr školství Josef Dobeš slíbil na příští rok deklarovaných 20 milionů. Celkem tedy 40 milionů jako v minulém roce a zbytek doplaťte jak umíte.

 Nedomnívám se, že toto je ze strany státu ten správný přístup. Určitě by měl být vypracován systém finančního zajištění těchto nejvýznamnějších akci jako jsou mistrovství světa na několik let dopředu.

Nechápu naprosto postoj některých poslanců ODS a TOP 09, včetně ministra Kalouska, který odmítl podporu brněnského závodu s tím, že nejde o charitu. Tito lidé, kteří momentálně rozhodují o tom, na co budou peníze a na co ne, se pasují do rolí téměř polobohů, kteří rozhodují o budoucnosti i tak mimořádné a tradiční akce, jako je mistrovství světa motocyklů na okruhu v Brně. Nechtějí slyšet zřejmě ani to, že Velká cena je skvělá reklama České repobliky na celé zeměkouli, navíc s miliardovým přínosem pro regionální ekonomiku. A nakonec  nechtějí slyšet ani to, že finanční příspěvek na pořádání těchto závodů je i významnou investicí, protože jen na DPH se za tři rozhodující dny vybere přes 100 milionů korun. V současné době se sestavuje státní rozpočet na příští rok. To je nejlepší příležitost, jak nalézt zdroje finančního zabezpečení těchto akcí.

Chtěl bych, aby bylo jasně patrno, že Velká cena ČR na Masarykově okruhu v Brně je výkladní skříní republiky a vlajkovou lodí její propagace. A že takových  není opravdu mnoho.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama