Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.01.2018 19:51:18

Mlha a déšť. U hraničního kamene se tradičně setkali Češi a Slováci

Mlha a déšť. U hraničního kamene se tradičně setkali Češi a Slováci

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek zapaloval vatru bratrství u hraničního kamene na Velké Javořině.

Na Velké Javořině mokrá vatra bratrství nechtěla hořet, nedorazili zpěváci z moravské strany a část lidí otočila ještě pod kopcem. Odvážlivcům, kteří vytrvali, ale nálada vydržela a dokonce se pustili do zpěvu. Tak se dá charakterizovat letošní tradiční setkání Čechů a Slováků na česko-slovenském vrcholu Bílých Karpat Velké Javořině.

Zatímco v letech minulých v pěkném počasí na kopec zamířily i tisíce lidí, letos, kdy si oba národy připomínají 25. výročí rozdělní Československa, jich byly kvůli mlze, dešti a nepříjemnému větru jen pár stovek.

„I když pořádně fouká, atmosféra je výborná. Myslím, že hranice nás nerozdělila a přátelství a soužití mezi Slováky a Čechy funguje dál, proto sem každoročně chodíme,“ uvedla Slovenka Zuzana Manďáková, která na setkání dorazila z asi 4 kilometry vzdálené Staré Turé.

A poprvé na Javořinu vyjela z Olomouce Markéta Čáslavová. „Myslím, že se nic nezměnilo, ať jsme spolu nebo ne,“ potvrdila.

Letos poprvé od roku 2010 setkání pod vrcholem vzdala členka organizačního výboru a starostka Kunovic Ivana Majíčková (Nezávislí pro Kunovice). „Je to velká škoda, protože chodím pravidelně, i když je třeba minus deset, ale zatím nikdy nebylo tak strašné počasí. Rozbahněnou cestu nevyjel ani autobus s mužským a ženským pěveckým sborem od nás z Kunovic,“ uvedla Majíčková.

Podle ní je škoda, že na vrchol z moravské strany nevede pořádná cesta. Pohodlně se dá na kopec dorazit jen ze slovenské strany. „Už nějakou dobu se přimlouvám u zlínského hejtmana, aby s tím něco kraj udělal,“ podotkla Majíčková.

Velká Javořina je od pradávna místem setkání Čechů a Slováků. Poprvé se zde sousedé z obou stran hranice sešli v roce 1845. Organizovaná akcena Silvestra se váže k roku 1992 jako symbolické vyjádření nesouhlasu s rozdělením země. Společný Silvestr Čechů a Slováků je také vzpomínkou na autora myšlenky a zakladatele akce, někdejšího ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který v roce 1995 zahynul ve Vysokých Tatrách. Někteří lidé přicházejí desítky kilometrů pěšky z obce Strání, jiní volí trasu od bližší Kamenné búdy a další se nechají autobusy nebo auty vyvézt až na vrchol.

Zdroj: https://zlin.idnes.cz/setkani-cesi-slovaci-velka-javorina-dbk-/zlin-zpravy.aspx?c=A171231_164329_zlin-zpravy_hm1


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama