Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.01.2018 22:42:00

Lidé se necítí bezpečně. Chci to změnit

Lidé se necítí bezpečně. Chci to změnit

Potřebujeme prezidenta, který bude bránit svobodu a bezpečí lidí a nebude je rozdělovat, říká Mirek Topolánek ve svých novoročních poselstvích.

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek uveřejnil několik novoročních projevů pro různá média a natočil i svůj vlastní klip. Jejich základní poselství je stejné: České republice se daří, ale lidé nejsou spokojeni, protože růst ekonomiky se dostatečně nepromítl do jejich životní úrovně a navíc se bojí, že mohou být ohroženy jejich bezpečí a svoboda. Také zdůraznil, že nechce štvát lidi proti sobě, dělit je na “hospodu” a “kavárnu”, ale chce je spojovat.

Pro Český rozhlas Mirek Toplánek uvedl: “Máme za sebou velmi úpěšný rok. Ekonomika rostla tempem přes 4%. Dále klesala nezaměstnanost, která je nejnižší v celé EU. Opět se dařilo i českým exportérům. Toto jsou důvody k optimismu a naději do budoucna. Důvody, aby Češi, Moravané a Slezané věřili sami v sebe. Přesto nemůžeme být úplně spokojeni. Úspěch ekonomiky nebyl úspěchem vlády a nepromítl se do životní úrovně lidí.”

Důvody k optimismu zopakoval i v dalších projevech. Zároveň se nevyhnul kritice. Pro Blesk, který kandidáty vyzval, aby promluvili k občanům jako skutečně zvolená hlava státu, Mirek Topolánek uvedl: “Dovolte mi začít tím, co se tak úplně nepovedlo. Protože jste mě určitě nezvolili proto, abych vám lhal”, řekl s narážkou na Václava Havla, což rozvedl v klipu pro sociální sítě: „Václav Havel se nebál ve svém historickém prvním novoročním projevu říci, že země nevzkvétá. I já bych vám raději popřál radost a úsměv. Jsem ale nucen mluvit i o tom, co mě trápí a co je třeba změnit. A dát vám víru a naději na změnu.”

“Možná někdo víc akcentuje strach z terorismu a nekontrolované migrace a někdo obavu ze ztráty svobody a státní šikany. Nekádruji obavy občanů na více a méně oprávněné. Nechci národ štěpit. Nechci štvát jedny proti druhým. Venkov proti městu. Staré proti mladým. Hospodu proti kavárně. Chci lidi spojovat. A nechci je spojovat v jejich strachu. Ale v boji s tím strachem. Chci hledat lék na jejich obavy a strach,” řekl Mirek Topolánek v Apelu DVTV.

K bezpečnosti Mirek Topolánek v Českém rozhlase řekl: “Lidé se necítí bezpečně. Chci to změnit. Evropa musí bránit svoje hranice. Případně my musíme bránit ty naše. Musíme chránit bezpečí našich lidí před masovou migrací a terorismem. Před zavedením trvalých a povinných kvót pro přerozdělování běženců.”

A pokračoval hájením svobody a práv občanů: “Budu stát vždy na straně slabších proti silnějším. Na straně ohrožených: dětí, nemocných, seniorů, živnostníků. Chci bránit vládu práva, spravedlnost a rovnost před zákonem. Chci, aby se růst ekonomiky promítl do zaslouženého růstu mezd a penzí. Nedopustím omezování demokracie a občanských svobod. Chci zachovat západní orientaci České republiky.”

Pro Blesk Mirek Topolánek nastínil, jak by coby prezident řešil krizi kolem jednání o vládě: “Máme menšinovou vládu bez podpory v Poslanecké sněmovně. To není dobře, protože takový kabinet není stabilní a nemůže prosazovat zákony a řešení problémů občanů. Existuje řada variant většinových demokratických vlád. Jsem přesvědčen, že některou z nich se nakonec podaří dohodnout. K tomu plně využiji své právo jmenovat v druhém pokusu předsedu vlády. Učiním tak teprve ve chvíli, kdy bude na stole dohoda o slušné většinové vládě.”

Mirek Topolánek také nezapomněl popřát občanům úspěšný Nový rok. V Blesku těmito slovy: “Věřím, že tento rok bude rokem obratu ve společenské atmosféře. Rokem, kdy skončí “blbá nálada”, zbytečné hádky, útoky, strašení a rozdělování. Zde vidím nejdůležitější neformální roli prezidenta. Budu šířit hrdost na Českou republiku a víru lidí v sebe i ve svůj stát. Máme před sebou stý rok našeho státu. Oslavme ho důstojně a hrdě. Oslavme ho tím, že učiníme život v České republice opět o něco lepší.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama