Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2018 12:47:57

Iniciativa na podporu mladých pomohla více než 1,6 milionu absolventů

Iniciativa na podporu mladých pomohla více než 1,6 milionu absolventů

18. ledna 2018 ŠTRASBURK

Evropský parlament dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku přijal zprávu o provádění Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí (YEI) ve členských státech EU. Iniciativa má napomáhat těm evropským regionům, které se v souvislosti s nedávnou finanční a hospodářskou krizí potýkají s mimořádně vysokou mírou nezaměstnanosti. Na zprávě lidovecké europoslankyně Romany Tomc, která hodnotila úspěšnost programu, se jako stínová zpravodajka podílela také česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE). 

„Přestože programy financované z této inciativy nenahrazují pracovní úvazky, jsou důležitým nástrojem, který napomáhá začleňování mladých na pracovní trh,“ myslí si M. Dlabajová. Stínová zpravodajka zároveň dodává, že tyto programy nelze považovat za náhradu systémového řešení vysoké míry nezaměstnanosti a vnitrostátního financování, ale pouze za jejich doplněk. „Členské státy musí nejen naplno využívat možností, které iniciativa nabízí, ale také samy investovat do podpory pracovní mobility a lépe propojovat úspěšné firmy a vzdělávací instituce s mladými lidmi.“ To má napomoci k řešení mezery dovedností, která na pracovním trhu vzniká, a která je podle české europoslankyně jednou z hlavních příčin vysokých čísel nezaměstnanosti mladých.

Za čtyři roky své existence poskytla iniciativa YEI podporu více než 1,6 milionu mladých lidí, kteří nejsou zaměstnáni, ani se neúčastní vzdělávání nebo profesní přípravy (tzv. NEET) a umožnila členským státům konsolidovat operace v hodnotě více než 4 miliardy EUR z celkově vyčleněného rozpočtu pro období 2014-2020 ve výši 6,4 miliardy EUR. Tento nástroj se zaměřuje pouze na regiony, v nichž je míra nezaměstnanosti mladých ve věku do 24 let nejvyšší (přes 25%), i tak ale na ni dosáhne celkově 20 členských států.

„Vítám snahy přeměnit iniciativu v trvalejší finanční nástroj i po roce 2020“, říká M. Dlabajová a dodává, že projednávání v rámci víceletého finančního rámce zajistí programu potřebnou kontinuitu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama