Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2018 22:25:00

Mým přáním je, aby se zvýšila volební účast a voliči nepodléhali populismu

Mým přáním je, aby se zvýšila volební účast a voliči nepodléhali populismu

Milan Štěch uspořádal v Senátu tradiční setkání senátorek a senátorů s diplomatickým sborem. Setkání se zúčastnilo několik desítek velvyslanců působících v České republice.

Vaše Excelence pane doyene diplomatického sboru, vážení vedoucí diplomatických misí, vážené senátorky a senátoři, dámy a pánové,

dovolte mi, abych vás co nejsrdečněji přivítal ve Valdštejnském paláci, v sídle horní komory českého parlamentu, na tradičním novoročním setkání členů Senátu PČR s pražským diplomatickým sborem. Ačkoliv se s valnou většinou z vás já i ostatní senátoři setkáváme během roku při různých příležitostech, je potřeba zdůraznit, že tato událost je výjimečná, jelikož se zde v Senátu schází celý pražský diplomatický sbor. Toho si velmi vážím a velmi mne těší, že jste opět přijali mé pozvání.

Nyní si v krátkosti dovolím zhodnotit uplynulý rok 2017.

Pro naši zemi to byl rok úspěšný, což se nejvíce projevovalo v ekonomické oblasti – naše hospodářství si vedlo ještě lépe než v předchozím roce, tedy nejlépe za poslední dekádu, dařilo se nám zvýšit růst HDP, obchod, nezaměstnanost byla rekordně nejnižší za dobu existence samostatné ČR, rostly mzdy a navyšovaly se důchody;

Senát se v loňském roce intenzivně věnoval své legislativní práci a na svých schůzích projednal celkem 107 zákonů, přičemž 83 z nich schválil a u 12 zákonů přijal pozměňovací návrhy. Nižší číslo předloh zákonů ovlivnily podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Při projednávání evropských dokumentů patří český Senát dlouhodobě k nejaktivnějším parlamentním komorám v EU a za loňský rok  přijal usnesení k 59 evropským tiskům a mimo jiné také projednal 34 mezinárodních smluv.

Dnes zde nechci a nehodlám nikterak podrobně komentovat český vnitropolitický vývoj, jen hodlám zdůraznit, že nejsem přesvědčen, že současná vláda snadno dostane podporu v Poslanecké sněmovně a bude následovat další složité vyjednávání. Co se týká prezidentských voleb, jejichž první kolo dopadlo podle očekávání, věřím, že voliči v druhém, rozhodujícím, přijdou opět volit.

Pro Evropskou unii to byl rok velmi těžký, jelikož se stále potýká s celou řadou problémů, které se nedaří rychle a úspěšně řešit. Ačkoliv se podařilo zmírnit a částečně zastavit migrační krizi, Evropa se stále potýká s množstvím uprchlíků i ekonomických migrantů a jak se ukázalo, mechanismus kvót a přerozdělování je neúčinným nástrojem, jak ostatně česká vláda i Senát ve svém stanovisku dlouhodobě zdůrazňovaly.

Jedním z hlavních evropských témat byl v loňském roce brexit, přičemž i zde Senát své stanovisko nemění. A bohužel ani v loňském roce se Evropě nevyhnuly teroristické útoky, jejichž cílem bylo podlomení evropských demokratických hodnot, nicméně jsem pevně přesvědčen o tom, že to se nikdy nepodaří.

Stále složitá a napjatá je situace v oblasti Blízkého východu, kde byl sice poražen ISIS, avšak nyní bude nutná stabilizace regionu. Rovněž  na Korejském poloostrově stále eskaluje napětí – v obou případech jsem toho názoru, že jediným možným řešením je řešení mírové, a to skrze diplomacii a vyjednávání.

Pro Senát budou hlavní letošní událostí podzimní volby, kdy se jako každý druhý rok volí třetina senátorů – mým přáním je, aby se zvýšila volební účast voličů a voliči volili zodpovědně a nepodléhali lacinému populismu.

I když se s valnou většinou z vás setkávám nejen já, ale i moji ostatní senátní kolegové během celého roku při různých příležitostech, jako jsou oficiální návštěvy, konzultace, apod., tak mi na závěr dovolte, abych vám zde jménem svým i Senátu ještě jednou poděkovat za dosavadní spolupráci a popřál mnoho zdaru do vaší další práce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama