ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2011 9:10:50

EU nám stovky miliard nezadržuje

EU nám stovky miliard nezadržuje

Reakce na článek serveru Aktuálně.cz.

Zpravodajský portál Aktuálně.cz na svých stránkách v pondělí uveřejnil text „EU vyplatila Česku jen sedminu dotací, 600 miliard drží", k němuž by Ministerstvo pro místní rozvoj ČR rádo doplnilo několik základních faktů. Ne všechny údaje v článku totiž odpovídají skutečnosti.

 1) Ze 700 miliard evropských dotací určených pro období 2007-2013 proplatila Evropská komise Česku zatím sedminu.

 Reakce MMR ČR: Aktuální přepočet částky alokované pro Českou republiku je 759,7 miliard. Údaje o čerpání platné k 3. srpnu 2011.
podáno 69 958 žádostí v celkové hodnotě 1 104,3 mld. Kč, tj. 146,4 % celkové alokace na programové období 2007-2013
schváleno 30 365 projektů v celkové hodnotě 503,9 mld. Kč, tj. 66,8 % celkové alokace
proplaceno příjemcům 253,2 mld. Kč, tj. 33,6 % celkové alokace NSRR
certifikováno 105,8 mld. Kč, tj. 14,0 % celkové alokace NSRR

 2) Ministerstva se zatím nedohodla, podle jaké metodiky má požadovaný audit proběhnout. (...) Během dvou měsíců se však ministerstva nedokázala dohodnout, jestli kontrolovat skutečně všechny projekty, anebo jestli stačí pouze čtvrtina. Dosud není jasné ani to, podle jakého klíče by se projekty pro ministerský audit vybíraly.

 Reakce MMR ČR: Česká republika na konci června obdržela dopis, ve kterém Evropská komise (EK) žádá o vysvětlení některých aktuálních auditních zjištění v rámci ROP Severozápad. MMR ČR svolalo jednání za účasti zástupců všech relevantních orgánů, tj. NOK (Národní orgán koordinace), Ministerstva financí (PCO - Platební a certifikační orgán a AO - Auditní orgán) a Řídícího orgánu ROP Severozápad, na němž byly dohodnuty koordinační mechanismy a časové hledisko navazujících kroků. V této souvislosti jsme upozornili EK na vysokou administrativní a finanční zátěž spojenou s jejich požadavkem provést kontrolu na 100 % projektů a navrhli jsme kontrolu na vzorku operací (25%). Komunikace s Ministerstvem financí probíhá naprosto standardním způsobem.
 
Jak probíhá kontrola?

 Čerpání ze Strukturálních fondů podléhá přesně definovanému, víceúrovňovému systému kontroly. Ten je v rámci tzv. „řídících a kontrolních systémů" (ŘKS) nastaven na všech úrovních implementace v souladu s evropskou a národní legislativou a dalšími souvisejícími požadavky ze strany Evropské komise (EK). Základní rámec pro finanční řízení a kontrolu čerpání prostředků z evropských fondů v ČR tvoří „Metodika finančních toků a kontroly programů spolufinancovaných ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a Evropského rybářského fondu na programové období 2007 - 2013" vydaná Ministerstvem financí ČR v roce 2006, která je průběžně aktualizována.

 Mezi hlavní cíle finanční kontroly patří prověřování, zda jsou dodržovány právní předpisy a opatření, zda je zajištěna ochrana veřejných prostředků proti rizikům, nesrovnalostem nebo jiným nedostatkům, zda nedochází k nehospodárnému, neúčelnému a neefektivnímu nakládání s veřejnými prostředky a zda jsou prováděné operace průkazně účetně zpracovány.

 Jednotlivé ŘKS prošly na začátku programového období auditem a byly schváleny EK. V průběhu období auditní orgán každoročně ověřuje funkčnost nastavených ŘKS ve všech operačních programech (OP). ŘKS jsou nastaveny s ohledem na principy účinnosti, účelnosti a hospodárnosti. Systém kontroly čerpání je pro každý OP definován jednotlivě a popsán v dokumentu „Popis řídicích a kontrolních systémů" příslušného OP.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama