Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2018 9:46:00

Sociální demokracie tu vždy byla pro všechny aneb Proč potřebujeme kvóty

Sociální demokracie tu vždy byla pro všechny aneb Proč potřebujeme kvóty

Prohlášení Oranžového klubu, Mladých sociálních demokratů, Sociálně demokratických žen a Idealistů k nadcházejícímu Mimořádnému sjezdu ČSSD

 V rámci navrhovaných změn stanov sociální demokracie vážně uvažuje o zrušení kvót, tedy záruk zastoupení žen a mladých členů do 30 let ve stranických orgánech a na kandidátních listinách tak, jak jsou nyní obsaženy ve stanovách a jak o některých z nich rozhodla členská základna ve vnitrostranickém referendu v roce 2014. S tímto návrhem nesouhlasíme z vícero důvodů.

Návrh na úplné odstranění kvót přichází v době, kdy se ČSSD srovnává s historickým volebním neúspěchem. Zkratkovitá ani líbivá řešení ale nejsou cestou z naší volební porážky, existence kvót navíc v žádném případě nebyla její příčinou. Naopak, analýza podzimního debaklu ČSSD ukázala, že úspěch snahy o návrat podpory a důvěry v její politiku bude záviset zejména na schopnosti strany obnovit a rozvíjet svůj vnitřní život. Nezbývá, než přilákat nové členky a členy, dát jim vedle rovných šancí i prostor vzdělávat se v politickém řemesle a nechat je vyrůst v nové lokální i celostátní lídryně a lídry. Je zapotřebí vytvořit angažovanou, rozmanitou a pestrou členskou základnu, jež bude důvěryhodná svým nasazením při řešení problémů na domácí i zahraniční půdě.

Kvóty fungují. Kolektivy složené z lidí různého věku, pohlaví a zkušeností mají lepší výsledky než skupiny, kde jsou všichni stejní. Protože různost přináší pestrost názorů, rozhodnutí takového kolektivu jsou obecně rozumnější a vyváženější. To platí jak pro vnitrostranické orgány, tak pro poslanecký a senátorský klub a další skupiny volených zástupců a zástupkyň, ať už v obcích nebo v krajích.

Kvóty nejsou samoúčelné. Jsou nástrojem, který nerovnosti odstraňuje, který ukazuje, že je třeba povinně přemýšlet o nerovnostech a trvat na jejich srovnávání. Pokud nám autoři návrhu na zrušení kvót říkají, že kvóty nefungovaly, protože například ženy je plnit nechtěly, pak se jejich argumentace zcela míjí s důvody vzniku takzvaných kvót. Ten nespočívá v jejich pouhém formálním „plnění“, ale v neustálém přemýšlení o tom, co ženám brání využívat i ta místa, která jim kvóty formálně zaručují. Iluze, že ženy nechtějí do politiky, je na mnoho způsobů dávno vyvrácená a kdo chce, dávno ví, že se za ní skrývá mnohem častěji nutnost se zároveň s politikou věnovat péči o děti anebo neochota vystavovat se předsudkům o svých schopnostech či životních volbách.

Zrušení vnitrostranických kvót v ČSSD se rovná vzdání se snahy o příslušnost k široké rodině evropských a dalších mezinárodních sociálně demokratických stran. Valná většina sociálnědemokratických stran v Evropské unii v současné době kvóty pro zastoupení druhého pohlaví a mladých členů jak na kandidátkách, tak ve vnitřních strukturách využívá. Snaha o zapojení různých znevýhodněných skupin patří neoddělitelně k jádru sociálnědemokratické tradice. Sociální demokracie vždy brala vážně i ty nejjemnější nerovnosti a snažila se o zmenšování jejich vlivu na šanci prožít naplněný, svobodný a úspěšný život.

Ke kvótám, tomu, zda jsou dobře nastaveny a v jakých podmínkách mají zejména smysl, je třeba vést věcnou diskusi. Oranžový klub, Sociálně demokratické ženy, Mladí sociální demokraté a Idealisté jsou na takovou diskusi připraveni. Plošné a okamžité zrušení kvót, které někteří prosazují, je však na místě zcela odmítnout. K tomu tímto textem delegáty a představitele sociální demokracie vyzýváme.

Oranžový klub, z.s.
Sociálně demokratické ženy
Mladí sociální demokraté, z.s.
Idealisté, z.s.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama