PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2018 11:54:00

Data, která už státní správa má, by neměla být znovu zadávána

Data, která už státní správa má, by neměla být znovu zadávána

Piráti odmítají omezení přístupu k informacím o střetu zájmů

 Na včerejším jednání Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj se Pirátům podařilo prosadit svého kandidáta do čela Podvýboru pro eGovernment. Stal se jím poslanec Ondřej Profant. Mezi dnes projednávanými tisky byl i návrh novely zákona o střetu zájmů, který Piráti vnímají jako problémový. Návrh zbytečně omezuje přístup občanů k informacím do Centrálního registru oznámení.

„Účastnili jsme se řady jednání a diskutovali o omezení povinnosti zadávat citlivé údaje pro neuvolněné funkcionáře malých obcí. V našich připomínkách byla i možnost výjimky při zobrazování citlivých údajů. Návrh z pera poslanců STAN Věry Kovářové a Víta Rakušana, i jeho následné přepracování Markem Výborným z KDU-ČSL, však nebyly pro Piráty přijatelnou cestou. Povinnost žádat si o specifické informace adresně je přímo v rozporu s principem transparence. Piráti však podpořili technický pozměňovací návrh, který automaticky propojuje informace vložené do registru s veřejně přístupnou databází, což považujeme za správný krok směrem k eGovernmentu. Data, která už státní správa má, by neměl znovu zadávat ani občan na úřadě, ani politik když plní svou zákonnou povinnost,“ uvedl po jednání Ivan Bartoš, předseda Pirátů i zmíněného výboru pro veřejnou správu.

Kromě zmíněné novely projednal výbor návrh na změnu zákona o evidenci obyvatel. Poslanci ODS v čele s jejich předsedou Petrem Fialou navrhli změnu, podle níž by pronajímatel bytu musel s nájemcem podepsat souhlas s nahlášením trvalého bydliště. S tím Piráti rovněž nesouhlasí: „Nedává nám smysl, aby občan, který chce poctivě uvést skutečné místo svého bydliště, byl nucen obíhat úřady se souhlasem mezi ním a pronajímatelem. Nastíněné problémy dostatečně řeší § 2272 občanského zákoníku,“ uvedl po jednání výboru pirátský poslanec Ondřej Profant. Uvedl dále, že výbor nedoporučil návrh ODS ke schválení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama