RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.

  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2018 18:03:21

Otřesný případ postižení prasečím syndromem ve Vážanech nad Litavou

Otřesný případ postižení prasečím syndromem ve Vážanech nad Litavou

Bezkonkurenčně nejotřesnější případ nákazy prasečím syndromem (jak začala být choroby Moribundus porcellus záhy po propuknutí pandémie nazývána) se udál na Jižní Moravě, ve vesničce s poetickým názvem Vážany nad Litavou.

Postiženými nejtěžší formou choroby jsou dva zakladatelé spolku SVS Delta Racing Team, kteří pod průhlednou záminkou terénních úprav pro vybudování motokrosového areálu, započali s navážením stavebních odpadů ve velkém. Vznikla tak jedna největších černých skládekv České republice, na které se nachází statisíce tun nelegálně navezených stavebních sutí. A nejen sutí, podle místních očitých svědků se zde nachází také odpady z čističek odpadních vod, pevného i tekutého asfaltu, rozbitého eternitu. ,,Těžko se to dokazuje, každý takový náklad rychle zasypou hlínou, něco ale máme na fotografiích," uvedl místní starosta.

V současné době pokračuje navážení odpadů i přes soudní rozhodnutí tempem cca 100 nákladních aut s přívěsem denně. Majitelé totiž areál oplotili, najali ochranku a navíc majetek převedli na těžko dohledatelného vlastníka. Vpravdě husarským kouskem pak byla úřední změna kapacity mostu ve Vážanech, přes který musí soupravy ke skládce projíždět. Na základě znaleckého posudku nechali původci skládky navýšit nosnost mostu na dvojnásobnou hodnotu, aby tak mohli zvýšit tonáž najíždějících vozidel s odpady. "Čemu se divíte? Ten beton přece za těch 40 let vyzrál", nechal se slyšet jeden z nich.

Během Velikonočních svátků se pseudopodnikatelé sešli ve vile jednoho z nich a zbyla po nich jen nedopitá láhev rumu Zacapa Centenario 23 Anos. Jak sdělila manželka jednoho z postižených, jeho poslední slova, před bezprecedentní proměnou byla: "Dyť vole nám eště budou vděční, vole, ti pitomci z Vážan. Dyť si tam jednou udělají sjezdovku a budout na tom valit těžkou rejžu, si na nás eště vole vzpomenou...."
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama