JUDr. Ivan Přikryl

bývalý náměstek na MMR, šéf Úřadu vlády, člen exekutivy ICA.
  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2018 9:00:00

Sjezd ČSSD - díl třetí. Závěrečný?

Sjezd ČSSD - díl třetí. Závěrečný?

Už jsem si myslel, že je marné čekat, že se politika ČSSD změní. Že bude vůle nejen "psát programy" ale též prosadit je v realitu. Tandem Jan Hamáček - Jiří Zimola však vystoupil ze stínu. Začal poctivou přípravou v expertních týmech.

 Tuto sobotu se sejdou delegáti sjezdu ČSSD a zhodnotí, jak se nově zvolený tandem osvědčil. Myslím, že nezahájil svoji práce vůbec špatně. Sestavil expertní týmy od kterých žádal nejen formulaci priorit programu ČSSD ale i komparaci s programem potenciálního koaličního partnera - hnutí ANO.
Já jsem byl dosud skeptický, neboť je vlastností politiků "hledět na věci politicky", což povětšinou znamená "odtrženě od praxe, potřeb toho kterého oboru". A tak máme dnes:
  • Mizernou úpravu bytového spoluvlastnictví, která přímo ohrožuje existenci i majetek 60.000 společenství
  • Stejně špatnou právní úpravu bytových družstev, neřešené dluhové pasti
  • Nejdražší nové byty v dalekém širokém okolí a mizivou novou výstavbu
  • Neustále se zvyšující nájemné a nedostatek nájemních bytů
  • Žádné nástroje pro obce jak ovlivnit výstavbu dostupných bytů pro mladé lidi, seniory, samoživitelky atd.
  • Neexistující pravidla pro sociální bydlení, kvetoucí obchod s chudobou bez alternativ
  • Zavřené oči před rizikem předražených cen a na ně bez problémů poskytnutých hypoték - což je cesta do pekel (a již byla, v USA v roce 2007-8)
  • Malou motivaci k opravám a údržbě domů a bytů z neviditelného Státního fondu rozvoje bydlení
  • Upozaděnou bytovou politiku a kompetenci Ministerstva pro místní rozvoj.
Popravdě - komparací programů s hnutím ANO lze dovodit, že tyto problémy vnímají a nová ministryně na MMR chce ministerstvo v oblasti bydlení podstatně "revitalizovat". Ale také, a to je zásluha našeho nového tandemu, dáváme šanci odborníkům praxe, když návrh našich priorit byl konzultován se všemi odbornými svazy a spolky, kteří již ani nedoufali, že se podaří něco změnit. A tak byl formulován program, který, jak věřím, předloží zmiňovaný tandem Hamáček-Zimola delegátům sjezdu.
Jde ale jen o první krok. Je třeba pracovat. Bláhové jsou názory, že naše místo je v opozici, těch patnáct poslanců to zvládnout nemůže. Buď budeme "u toho" s možností spolupracovat, ovlivnit obsah nových zákonů, nebo budeme koukat za zaprášeným oknem a záclonou, jak se věci našich priorit buď vzdalují, nebo realizují bez nás.
Jan Hamáček neprozřel zvolením. Středočeští předsedové bytových družstev vědí, že se s nimi sešel již před volbami, a že patří k početně nejsilnějším v ČR. Vyslechl je, trochu se zhrozil a slíbil, že si nápravu vezme za svou. A zatím nemám jediný důvod pochybovat, že to myslí vážně.
A tak, opovážlivě navrhuji ctěným delegátům sjezdu, aby dal oběma přátelům absolutorium.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama