Ing. Hana Aulická Jírovcová

  • KSČM
  • Most
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2018 23:12:00

Jesle jako alternativa jsou jednou z nejlepších možností

Jesle jako alternativa jsou jednou z nejlepších možností

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 10. dubna 2018 k návrhu na změnu školského zákona

 Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Dovolte, abych reagovala na tu diskusi, která tady probíhá. Já jsem sice přihlášená, ale myslím, že dneska už to nebude na delší diskusi. Každopádně musím reagovat na kolegyni Valachovou vaším prostřednictvím.

Bavili jsme se tady o číslech, že dneska jsou mladší děti do tří let ve školkách reálně a běžně. Ale asi je nutné říci, jaké to jsou děti. A musím říci, že je velký rozdíl, jestli se přijímají dvouleté děti, které mají dva tři měsíce do dovršení tří let, a nebo pokud se přijímají děti ve věku dvou let a maximálně dvou a půl roku. Protože obecně musím říci, že mateřské školky jsou vzdělávací institut a dvouleté děti reálně vzdělávat prostě nelze! To je fakt a to si paní kolegyně Valachová prostě musí uvědomit.

A já jsem potěšená kolegyní z ODS, protože my v Mostě máme troje jesle. Kapacita 54 míst. Trvale obsazené, samozřejmě žádostí je daleko více. Jesle jsou institut, který byl samozřejmě před rokem 1989, ale já si nemyslím, že teď bychom se měli za to stydět. Naopak si myslím, že Ministerstvo zdravotnictví nebo Ministerstvo školství by se mělo hluboce zamyslet nad tím, že ten institut by měl být podporován především finančně a že by se naopak měly znovu zaobírat, že jesle jako alternativa pro hlídání dětí kolem dvou let před nástupem do předškolního vzdělávání je jedna z nejlepších možností.

A co se týče dětských skupin, nezlobte se na mě, ale dětské skupiny opravdu maximálně do tří let věku tak, aby zase opět děti mohly nastoupit do předškolního vzdělávání, které si myslím, že pro ty děti je jedna z nejlepších alternativ.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama