Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2018 9:48:52

Obávám se, že někteří politici chtějí bořit, nikoliv tvořit

Obávám se, že někteří politici chtějí bořit, nikoliv tvořit

Rozhovor

Od voleb už uplynulo půl roku a Česká republika stále nemá stabilní vládu. V čem je podle Vás největší problém?


Já osobně ho vidím v konkrétních politicích a stranách, pro které je prioritou dostat Andreje Babiše z veřejného života. Nehledí při tom na voliče, napravo nebo nalevo, ale cíleně hledají vlastní prospěch. Pokud je někdo obviněn, je to vážná věc, to nepopírám.  Být zároveň ve vysoké ústavní funkci ale není v rozporu se zákony České republiky. Neovlivnilo to ani rozhodnutí voličů, jak dokázaly výsledky voleb, a to nejenom v případě Andreje Babiše.  

Obvinění současného premiéra v demisi ale někteří politici stále používají jako hlavní argument, proč nechtějí jít do vlády.

Ano, to je pravda. A já si kladu otázku, proč záměrně štěpí a destabilizují českou společnost, ačkoliv tu existuje programová shoda? Já s takovým postojem zásadně nesouhlasím. Jednak nerespektují výsledek voleb a co je ještě důležitější, doplácí na to občané. Co opravdu chtějí, tvořit nebo bořit? Obávám se, že to druhé. Aktuálně probíhá další jednání hnutí ANO a ČSSD o možné vládě. Kéž by se to konečně zlomilo, všichni vzali rozum do hrsti a postavili se k odpovědnosti čelem.

Ale i v komunální politice to občas vře. V Libereckém kraji, kde působíte jako statutární náměstkyně hejtmana, i v České Lípě, kde jste zastupitelkou, se skloňuje zejména téma dopravní obslužnosti.

Je to už takový evergreen, který ale v posledních dnech nabral na obrátkách. Některé kroky Libereckého kraje při zajištění dopravní obslužnosti začala na počátku dubna prověřovat Policie ČR. Nijak se tomu nebráníme a spolupracujeme, protože jsme přesvědčeni o správnosti našich postupů. Zajištění dopravní obslužnosti v kraji představuje veliký balík peněz na mnoho let a je předmětem mnoha různých zájmů, které se projevují všelijak. Tím se ale rozhodně nenecháme zastrašit, prioritní je pro nás zajistit dopravní obslužnost za přijatelnou cenu, což je v zájmu občanů.

Kraj uvažuje případně i o vzniku vlastního dopravního podniku, Česká Lípa chce jít jinou cestou. Řešení vidí ve vstupu města do stávajícího dopravního podniku, což jste v minulosti kritizovala. Proč?

Postup vedení města České Lípy rozhodně neodpovídá tomu, že by šlo primárně o komfort občanů. Problematický návrh společenské smlouvy, chybějící záruky standardů kvality služeb, nejasné vlastnické poměry a pravomoci, to vše směruje k budoucím problémům.  V České Lípě jsme si během posledních let museli zvyknout na ledacos, ale tohle je už vážně přes čáru. S trochou fantazie by se dalo říct, že takový projekt by vytvořil pouze několik teplých místeček pro lidi, kteří na podzim mohou opustit svoje stávající funkce na radnici. Prosazovat silou takový projekt na konci volebního období je podle mě chybou.

Kde berete v takových situacích energii jít dál? Pracovat pro občany a věnovat se politice?

Nabíjí mě každodenní práce a úspěšně dokončené akce a projekty. Těší mě každá koruna, která se nám podaří na kraji ušetřit, třeba prodejem nepotřebného majetku nebo v rámci veřejných zakázek. Ušetřené peníze pak můžeme přesunout jinam, například opravit nadějným studentům sklářství pec ve škole v Železném Brodě, opravit sgrafita letohrádku Červený Dům v České Lípě, rozšířit kapacity léčebny ve Cvikově, vybudovat Centra odborného vzdělávání, opravit silnice, podporovat zdravotnická zařízení v kraji a tak dále. Energii a odvahu mi také dodávají lidé, se kterými se setkávám, kteří něco umí, něco dokázali a nebojí se inovací. Důležité je myslet pozitivně, což možná zní jako klišé, ale u mě to stoprocentně funguje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama